Персона Форуму: Софі Оксанен

Продовжуємо рубрику, в якій знайомимо з письменниками-учасниками цьогорічного Міжнародного літературного фестивалю у Львові.

Софі Оксанен. Фінляндія

Народилася 1977 року. Мешкає в Гельсінкі. Батько – фін, мати – естонка. Не менш популярна на батьківщині своєї матері, її також називають й естонською письменницею.

Пише прозу, займається публіцистикою, досліджує театр. Феміністка, учасниця ЛГБТ-руху у Фінляндії.

Три її найвідоміші романи – про історію Естонії, зокрема про період нацистської та радянської окупації. Вона гостро критикує Росію у своїх творах.

Перший її роман «Сталінські корови» вийшов у 2003 році і зробив її одразу популярною. Про Естонію 40-х років минулого століття Софі Оксанен пише у романі «Коли зникли голуби».

Але найбільше визнання публіки та літературних експертів письменниця здобула за роман «Очищення». У ньому описує всі жахи і трагедії, які пережили естонці в часи радянської окупації.

За цю книгу вона отримала фінську літературну премію ім. Рунеберга, премію «Фінляндія», Літературну премію Північного союзу.

У 2013 році Софі Оксанен отримала Літературну премію Шведської Академії (так звана «Мала Нобелівська премія»).

П’єсу «Очищення», яку авторка написала раніше, ніж однойменний роман, було поставлено на сценах фінських, шведських та естонських театрів, а також в знаменитій нью-йоркській театральній студії ЛяМаМа. За сюжетом роману було знято фільм, який фіни номінували на Оскара.

Українською мовою перекладено роман «Сталінські корови» та «Очищення» (переклад, Ю. Максимейко). Нас стало відомо, що над перекладом творів Софі Оксанен працює український перекладач Юрій Зуб, автор першого фінсько-українського словника.

джерело: Форум Видавців