На «Jazz Bez» до Львова приїдуть легенди американського джазу

Jazz Bez 2011
Jazz Bez 2011

Свою участь у наймасштабнішому українському джазовому фестивалі «Jazz Bez разом з Reikartz» підтвердили зірки американського джазу – саксофоніст Олівер Лейк (Oliver Lake), кларнетист Бред Террі (Brad Terry) та піаніст Джон Біслі (John Beasley).

Джазові легенди гратимуть у різних проектах, поряд із музикантами, кожен з яких є зіркою у своїй країни.

Олівер Лейк є засновником першопрохідців фрі-джазу «Black Artists Group» та знаменитого «World Saxophone Quartet», у якому грають Девід Мюррей, Джуліус Гемпфіл і Гаміт Блюет. До Львова він приїде разом із проектом «Tarbaby», який зібрав кращих майстрів сучасного джазу США. У складі «Tarbaby» виступає володар «Grammy» контрабасист Ерік Ревіс, який грає поруч із такими зірками, як Бренфорд Марсаліс, Біллі Гарпер чи Лайонел Гемптон. Барабанщиком гурту є Нашіт Вейтс – син легендарного ударника Фредеріка Вейтса, учасник «Bandwagon» Джейсона Морана, відомий співпрацею із Джошуа Редманом, Роном Картером, Стівом Колманом та Воллесом Роні. Піаніст Orrin Evans грає у «The Mingus Big Band» та виступає разом із такими виконавцями, як Ральф Петерсон, Ральф Боумен, Джон Свана.

Бред Террі виступить в дуеті разом із найбільш знаковим польським піаністом-віртуозом Йоахімом Менцелем, який збирає аншлаги кожного разу, коли грає у Львові. Террі вважається одним із найдосвідченіших американських кларнетистів-імпровізаторів. Упродовж своєї кар’єри, 74-річний музикант грав разом із Діззі Ґілеспі, Доком Чітхемом і Ленні Бро.

Номінант цьогорічного «Grammy» Джон Біслі презентуватиме у Львові свій «John Beasley European Quartet». До нього увійдуть польський контрабасист Лукаш Маковскі, перкусист Томек Торрес та український гітарист Євген Пугачов. Біслі відомий широкій аудиторії як композитор серіалу «Star Trek» та музикант в саундтреках до «Втеча з Шоушенка», «Wall-E», «У пошуках Немо»… Джон Біслі співпрацював із Майлзом Девісом, Джеймсом Муді та Даян Рівз.

Музиканти вже придбали квитки на літак та обіцяють створити у Львові музичне дійство, яке «буде нелегко забути». Концерти відбудуться у Львівській Філармонії.

Міжнародний фестиваль «Jazz Bez» триватиме із 1 по 11 грудня 2011 р. До фестивалю приєднаються 13 міст України та Польщі: Львів, Харків, Севастополь, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Рівне, Люблін, Перемишль, Білосток, Кросно, Жешув. Центром джазового руху, як і завжди, буде Львів. У Львові виступатимуть 17 колективів, у яких грає близько сотні музикантів зі США, Канади, Австрії, Франції, Греції, Ізраїлю, Німеччини, Росії, Литви, Польщі та України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *