Львівщина запрошує на фестиваль «ФортМісія-2009» на фортах Першої світової війни

 Міжнародний фестиваль «ФортМісія-2009» планують провести в Мостиському районі Львівської області. Про це повідомив голова Мостиської районної державної адміністрації Юрій Візняк.

Відбудеться фестиваль протягом 10 – 12 липня у селі Поповичі, поблизу прикордонного пункту пропуску Шегині, де збереглися залишки унікального військового форту, мережа підземних ходів і укріплень з часів Першої світової війни.  
{highslide type=”iframe” url=”http://www.youtube.com/v/besR3eaLTRI” class=”video”}Відео-презентація фестивалю “Фортмісія 2009″{/highslide}
Для участі у фестивалі вже зголосилися провідні виконавці сучасної музики з України, Польщі, Словаччини та Чехії, які протягом трьох днів виступатимуть із концертами на спеціально обладнаних сценах. Також в ході фестивалю заплановані виступи фольклорних колективів, буде представлено ленд-арт (ландшафтне мистецтво).

«Свою програму до фестивалю «ФортМісія-2009» приготували прикордонники, у ході святкувань відбудуться також «Козацькі забави»,– розповідає Юрій Візняк. –  Учасники святкувань відвідають галерею ремісників, спробують місцеву кухню. Запрошуємо на це свято усіх небайдужих до нашої історії. Хочемо бачити молодь, яка віддає перевагу активному відпочинку. Сподіваємося, що новий фестиваль принесе багато незабутніх вражень для його учасників і гостей. А, крім того, віримо, що фестиваль стане одним з найвизначніших заходів серед культурних подій на Львівщині».

«ФортМісія-2009»Як розповів Візняк, учасники фестивалю не лише побувають на місці історичних подій, а й зможуть помилуватися карпатськими схилами, подивитися з оглядового майданчика українського фестивалю на польський Перемишль, до якого через кордон близько 6 км.

«Організацією фестивалю займаються чимало людей, як з України так і Польщі, – каже Візняк. – Його проведення це не лише яскраве свідчення поваги обох країн до нашої спільної історії, а й доказ живої співпраці на міжнародному рівні. Ми віримо, що фестиваль «ФортМісія-2009» стане потужним поштовхом для розвитку туристичної галузі у Мостиському районі».

Довідка :

Перемишльська фортеця виникла на хвилі напруження між Австро-Угорською імперією і Росією. Перемишль був важливим стратегічним об’єктом на лінії Сян-Дністер. Укріплення міста підтримав уряд Австро-Угорщини і 1872 року будівництво фортеці розпочалося. Вже тоді між Росією і Австрією почали окреслюватися різні погляди щодо балканських країн. Будівництво фортеці також співпало з зміною типу артилерії, модернізація якої збільшила дальність польотів снарядів і потужність зброї. Тому укріплення почали зводити подалі від міста, на відстані 9-26 кілометрів. Зводилися укріплення із використанням бетону.

Перемишльська фортеця була поділена на вісім оборонних відрізків. На висотах, які оточували місто, було споруджено 18 фортів. Найбільш розбудованими і найміцнішими були форти VI напрямку, що захищали найважливіші шляхи зі Львова і Добромиля. Група селиських фортів (село Поповичі) була найсучаснішою. Ці укріплення могли взаємно захищатися, бо були з’єднані земляними валами. У них були встановлені 150-міліметирові гармати і 210-міліметрові мортири. Форти були оснащені електричними двигунами, вентиляторами і прожекторами.  

 Свого часу форти пройшли випробування війною між двома імперіями, яка докотилася до цієї частини Галичини восени 1914 року і тривала аж до початку літа 1915 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *