Фестиваль Fort.Missia вийшов на загальноєвропейський простір

Один із найпотужніших українських фестивалів «Fort.missia», основною ідеєю якого є обмін культур на руїнах війни, здобув престижну нагороду транскордонної співпраці та вийшов на ґрандову програму Єврокомісії.

Наступного року «Fort.missia» потрапить у розклад європейського фестивального руху, на місці проведення буде споруджено Центр Сучасного Мистецтва, а територія фортів відкриється для туристів.

Фестиваль «Fort.missia» проводиться на початку липня на українсько-польському кордоні біля унікальних фортифікаційних споруд Першої світової війни. Досі на цю територію можна було потрапити тільки раз на рік і тільки на фестиваль.

У вересні 2010 року Міжнародний фестиваль мистецтв «Fort.missia» був визнаний фундацією транскордонної співпраці Association of European Border Region «Sail of Papenburg» кращим інноваційним проектом року у Європі. «Подібного великого ідеологічного, антимілітарного проекту культурного обміну на теренах Східної Європи ще не було» – зазначають представники фундації.

Також один із засновників та організаторів фестивалю Олег Макар добився підтримки «ФортМісії» одним із найбільших ґрандових проектів Європейської Комісії –програма транскордонної співпраці «Україна-Польща-Білорусь» (2007-2013 рр.). Згідно із програмою, Мостиський район, разом із польським містом Перемишлем, отримає кошти на розвиток інфраструктури (дороги, електрифікація, водопостачання), реставрацію фортів, маркування туристичних маршрутів та створення інформаційно-туристичних центрів для поширення інформації на території країни та закордоном.

Наступним етапом розвитку території стане отримання коштів на спорудження на території фортів міжнародного Центру Сучасного мистецтва – модерної установи із обладнаними виставковими та концертними залами і арт-лабораторіями. Центр стане туристичною привабою Мостищини та сприятиме наступному залученню західноєвропейських інвестицій в регіон.

Таким чином «Fort.missia» переростає межі фестивалю та перетворюється у великий проект розвитку регіону і рух «за мистецьке осмислення історичного спадку».

Завдяки підтримці європейських інститутів, наступного року фестиваль зможе запросити іменитих світових виконавців та нарощувати організаційну структуру у країнах Європи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *