У Львові гучно відсвяткують єврейське весілля

25 липня у Львові вдруге пройде Міжнародний фестиваль єврейської музики LvivKlezFest-2010. Родзинкою цьогорічного фестивалю стане – єврейське обрядове весілля, до відзначення якого запрошують долучитися усіх львів’ян та гостей міста.

Про це 19 липня на прес-конференції повідомила Ада Діанова, директор БФ “Хесед-Ар’є”, організатора дійства.

А.Діанова нагадала, що клезмерська музика – це музика єврейських ансамблів, учасники яких не знали нотної грамоти, але тонко відчували та розкривали душу єврейського народу, клезмерські музиканти трохи подібні до українських троїстих музик.

«Цього року запрошені тільки музичні колективи та оркестри з Польщі, Німеччини, Росії та України, для прикладу минулого року були також танцювальні колективи. Цьогорічний фестиваль присвячений єврейському весіллю, яке починатиметься о 12 годині із пл. Ринок, де одягатимуть наречену. Одружуватимуться Лея та Іцхак. До свята вул. Староєврейську облаштують так, щоб вона нагадувала вулицю довоєнних часів, тут же буде контора нотаріуса, свій фотограф, модистка, фрезерня, магазин смаколиків, навіть своя буцегарня, яка у вихідні не працюватиме, тому буде зачинена», – розповіла Ада Діанова.

За її словами, під час фестивалю організатори будуть намагатися відтворити нюанси єврейського весілля: читатимуть шлюбний контракт (ктуби), що укладається між нареченим та батьками нареченої, весільні танці, співанки, молодят вітатимуть львівські батяри та ін.

«За єврейськими традиціями, не можна одружуватися у п’ятницю, .суботу та ін. єврейські свята. У євреїв теж є сваха – єнте. В останній день перед весіллям молодята постяться. Королева весільної єврейської кухні – фарширована риба. Загалом на весіллі має бути щонайменше 18 страв. Цифра «18» по-єврейськи звучить як «хай», що означає «життя». Також є розбивання тарілки та фужерів, у пам’ять про зруйнований перший храм», – розповів під час прес-конференції «наречений Іцхак» Микита Штанков.

Як зазначила керівник культурних програм Благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Діна Євшина, під час фестивалю відбуватимуться майстер-класи єврейського танцю, єврейських ремесел. «Із 10 години від фонтану Діани на пл. Ринок щопівгодини будуть проходити безкоштовні прогулянки для всіх єврейським кварталом Львова», – зазначила Д.Євшина.

За її словами розважатимуть публіку такі клезмерські гурти – московська «Дона», київська «Топор-окрестра», «ХарківКлезмерБенд» (Харків), «Люблінер-Клезморім» із Польщі, «Фолкленд» (Одеса) , а також учень Бруно Шульца, музикант-легенда з Дрогобича – Альфред Шраєр.

Саме ж дійство відбуватиметься на пл. Арсенальна

джерело: zaxid.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *