Приходьте на Друге Міське Свято Пампуха, що відбудеться 25 січня

    Українські «пампухи» та «пампушки», польські «пончки», російські «пончики», єврейські «гати», американські «донатси»… такі схожі та водночас такі різні. Саме для того, щоб ознайомитись з традиціями випікання такої звиклої страви, історією її походження та просто гарно провести час, слухаючи Ігора Богдана, Павла Табакова, хор «Гомін», оркестр «Галицькі сурми» та пізнаючи традиції і національні рецепти етнічних товариств – приходьте на Друге Міське Свято Пампуха, що відбудеться 25 січня. Відкриття цього свята пройде на площі перед Оперним театром о 12 годині і триватиме до 16.00, а саме дійство з розіграшем лотереї, фінальною частиною конкурсів, святковим концертом та безліччю сюрпризів та святковою кухнею відбудеться в Музеї народної архітектури та побуту (Шевченківському гаю). Вхід платний – 15 грн, діти – 5 грн. Зібрані кошти будуть витрачені на ремонт та реставрацію памя’ток Музею народної архітектури та побуту.

   Друге Міське Свято ПампухаМаленькі кульки посипані цукровою пудрою – солодкий символ Різдва. Важко уявити це велике свято без пампухів. У кожної родини вони різні – солодкі і не дуже, з маком, з мармолядою або без нічого, але однаково смачні. І хоча Різдвяні свята ми відколядували та хотілось би ще раз в цьому році згадати смак цього солодкого улюбленця, і радість поїдання його у веселому колі сім”ї, друзів, сусідів і львів”ян загалом. Отож, бавимось цієї неділі разом на Другому міському святі Пампуха!

   На Святий вечір господині часто жартують — заліплюють у пампухи символічні начинки. Пампух, начинений сіллю — бути весь рік у тяжкій праці. Замість маку чорний мелений перець — готуйся до несподіванок. Той, хто візьме пампух з копійкою — розбагатіє. А якщо в пампушці мед — на кохання чи весілля.

    Пампушки на Україні готували до свят, у неділю, на поминальний обід (Полісся, Північне Поділля) до борщу чи юшки, часто затовкуючи їх часником, а житні пампушки й на щодень.   В Німеччині, Скандинавії та західній Європі пампушки відомі як берлінер (берлінчики) і продаються в майже кожній німецькій пекарні чи магазині солодощів. В Польщі готують свої пампушки, які називають пончками (p?czki) (Вікіпедія).А американські пампушки (донатси) мають велику дірку в середині – очевидно якась здібна жінка подумала, що там тісто буде швидше прожарюватися. Їх їдять майже кожен день до кави чи до чаю.

деталі на сайті свята – http://www.pampuh.lviv.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *