Jazz Bez – 2008

ПРЕС-РЕЛІЗ
фестивалю
“Jazz Bez – 2008”

“Jazz Bez-2008” відбуватиметься із 5 по 14 грудня. Родзинкою цьогорічного «ДжазБезу» стане поєднання в рамках одного фестивалю максимальної кількості джазових стилів (свінг, ф’южн, бі-боп, джаз-рок, фанк, кул, імпровізаційний джаз…) та різноманітних технік виконання від майстрів джазу з багатьох країн. Несподіваним для  українського джазового руху є і формат багатоденного транскордонного музичного марафону, який пропонує “Jazz Bez-2008”.  Упродовж 10 днів у 10 містах України та Польщі виступлять 24 колективи та 93 музиканти з 12 країн світу (США, Польща, Литва, Латвія, Німеччина, Швеція, Великобританія, Франція, Росія, Румунія, Італія та Україна).

Серед найбільш знакових імен: Давид Голощьокін (Санкт-Петербург), Petras Visniauskas (Вільнюс), Mirchea Tiberian (Бухарест), Klaus Kugel (Кельн), Jacek Kochan (Варшава), Enzo Rocco (Кремона), «Laboratorium» з Польщі та «Saga Quartet» з Литви і великий подарунок Львову – три найкращі саксофоністи 2008 року: Mats Gustafsson, Peter Brotzmann і Ken Vandermark.

Львів, як завжди, залишатиметься центром фестивалю не тільки організаційно, але й ідеологічно…
Незважаючи на не надто сприятливі економічні обставини, для «Дзиґи» є принциповим, щоб “Jazz Bez” відбувся у Києві (в рамках проекту мистецької інтервенції Галичини «Львівська Площа») та у Севастополі (щоб залучити це місто до українського культурного життя). “Jazz Bez” щороку розростається і мусить захоплювати стратегічні міста, щоб виконувати свою місію – об’єднувати різні середовища довкола якісного джазу. Приклад севастопольського джазового середовища, яке досі існувало герметично, може стати показовим. Серед «львівського  джазового десанту» у Севастополі виступить гурт «МТ-3», відомий у нас за джазовими композиціями на вірші Франка та Антонича. Для південної (і доволі специфічної) точки «ДжазБезу» львівський гурт спеціально підготував «адаптовані» музичні твори на вірші Й. Бродського. МО «Дзиґа» покладає надії, що фестиваль відбудеться успішно та інтегрує різні українські міста до спільного джазового руху.

Львівські концерти фестивалю “Jazz Bez”  проходитимуть у театрі ім. Марії Заньковецької, у Львівській Філармонії та в клубі «Picasso». Таким чином поєднуватимуться різні формати джазових концертів – клубний та масовий.

У великих залах виступатимуть виконавці, музика яких є доступнішою великій аудиторії, а майстерність гри є загальновизнаною. Фестиваль розпочнеться 5 грудня  блюзовою прелюдією від «ветеранів» української та польської блюзової сцени «The Mandry» та «Outsider Blues». Продовжиться 6 грудня концертом маестро Давида Голощьокіна (патріарха російської джазової сцени із Сакт-Петербургу) та піонерів польського джаз-року краківського «Laboratorium». Після перерви на клубні концерти, виступи у великих залах почнуться 12 грудня, «філармонійною» грою найвідомішого польського джазмена  Jacekа Kochanа та зірками джазової імпровізації проекту «BUCHKYS»: Petras Visniauskas (Вільнюс), Mirchea Tiberian (Бухарест), Klaus Kugel (Кельн) та Марк Токар (Львів). Наступного дня у театрі Заньковецької мелодійного та ліричного литовського джазу гратимуть «Saga Quartet» та «2 good». Завершиться “Jazz Bez”  великим концертом трьох найкращих саксофоністів 2008 року «SONORE»: Mats Gustafsson, Peter Brotzmann, Ken Vandermark.

Для поціновувачів тонкощів джазової музики, фестиваль пропонує клубні концерти у «Picasso» із 7 по 11 грудня. Тут лунатимуть: зірковий проект «Aspekt», де відомий львівський джазмен Юрій Яремчук зібрав віртуозів з різних країн; люблінські еспериментали «KARMAPA» та джаз-реггі-ска…формація «PRZEDWIETRZE»; «Moonlight Walk Jazz Quartet» зі Вроцлава; “FBІ Jazz Project”, що поєднав молодих музикантів Великобританії, Польщі та України;  експериментальний проект французького діджея «At the same time»; філософський ф’южн з берегів моря від севастопольських «Fusion Orchestra»; майстерно зіграну класику джазу від польських «Soundchek»» лірично-поетичну програму від львівських «MT-3» та нове звучання від улюблених «Shockolad+PL», які додали до свого складу польських друзів. Вибирати є серед чого.

Квитки на концерти можна придбати (відповідно до місця проведення): у касах театру ім. Марії Заньковецької , у касах Львівської Філармонії, у касах клубу «Picasso» і  у галереї «Дзиґа».

Вже доброю традицією фестивалю стали знижки на квитки для студентів та працівників закладів культури. Цьогоріч квитки із знижкою 50% на концерти «ДжазБезу», що відбуватимуться у театрі ім. Марії Заньковецької та у Львівській Філармонії, студентство зможе придбати у галереї «Дзиґа» (вул. Вірменська,35) до 1 грудня.

Учасники прес-конференції: Мартин Твердун – лідер гурту «МТ-3»; Юрко ВовкоГон – організатор, прес-секретар МО «Дзиґа»; Юлія Хомчин – організатор, керівник рекламного відділу МО «Дзиґа».

Контакт: 8 (095) 260-03-27             dzygainfo@gmail.com
Інформація: http://dzyga.com.ua    http://community.livejournal.com/dzyga_in_lviv

Поважай себе – слухай джаз!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *