Федір Стригун – 70-річний ювіляр та натхненник Театру

Щойно відбувши прем’єру «Троє товаришів» Е.-М. Ремарка та відсвяткувавши 90-ий ювілей н. а. України О. Гринька, Заньківчани готуються до наступного свята. Для всього творчого та адміністративного складу це велика подія. 1 листопада виповниться 70 років н. а. України, лауреату Національної премії України ім. Т.Шевченка, режисера та художнього керівника театру Федора Миколайовича Стригуна.
     До  цієї знаменної дати приурочено чимало заходів. Насамперед Перший національний канал зніматиме фільм про ювіляра (його транслюватимуть на цьому каналі). Самі Заньківчани готують фільм-буклет, фотовиставку з акторськими та фільмовими ролями Ф. Стригуна. Крім цього у фойє театру буде маленька виставка портретів уродинника, авторами якої є студенти Державного коледжу декоративного та ужиткового мистецтва імені І. Труша.

     З 24 жовтня по 8 листопада поціновувачі акторської гри та постановок Федора Стригуна зможуть переглянути його вистави на сцені театру, які відбуватимуться згідно з святковою афішею до ювілею.

     До  цієї дати також приурочені гастролі театру містами України (Рівне, Житомир) з виставою «У.Б.Н.» Г. Тельнюк. У  Львові ж бенефіс Стригуна в ролі Зенона у цій виставі відбудеться 8 листопада о 17.00.

     Загалом же, коли говорити про постать Федора Миколайовича у складі заньківчанської трупи – вона завжди була яскрава та багатогранна. Про це свідчить вже те, що впродовж 40 років (актор у театрі з 1965 року) Федір Стригун неперевершено виконав понад сотню ролей.

     Йому  як режисеру належить сценічне втілення Євангелія в містерії В. Босовича «Ісус, син Бога живого», переосмислення творчості композитора Ярослава Барнича і його оперет «Шаріка» та «Гуцулка Ксеня». Напрочуд вдалою стала минулорічна постановка всесвітньо відомої оперети «Сільва» І. Кальмана. До цього театрального сезону художній керівник готує прем’єру «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка, яка безумовно стане ще одним доказом художньої довершеності та професійної гідності талановитого актора та режисера.

     Згадаймо  і фільми, в яких знімався ювіляр. Серед них: «Пропала грамота», «І в звуках пам’ять відгукнеться…», «Запорожець за Дунаєм», «Дударики», «Камінна душа»…

     Попереду  в митця безліч задумів, нових  планів та ідей для своєї трупи  та театру. Тому напередодні свята так хочеться йому побажати здоров’я, терпіння, снаги та невтомної творчої думки! Щоб захоплені глядацькі аплодисменти не вщухали після кожної його вистави, будь це прем’єра чи просто черговий вихід на сцену!

     З уродинами Вас, шановний Федоре Миколайовичу!

      Леся  Кічура

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *