Патріарху заньківчанської сцени Олександру Гриньку – виповнилося 90!

О. ГринькоДехто у 40 років уже давно отримував  заслужені лаври та визнання глядачів. Він же – лише розпочинав свій акторський шлях. Адже цьому передували 10 довгих та важких років заслання. Проте, це не вбило в його душі всього прекрасного та людського. Навпаки увесь свій талант та уміння він подарував глядачам на заньківчанській сцені, на якій пропрацював понад 50 років. У львівському театрі Олександр Гринько зіграв понад 150. Серед них: Командор («Камінний господар» Лесі Українки), Карпо («Суєта» Івана Карпенка-Карого), Гірей («Маруся Богуславка» М. Старицького), Святослав («Сон князя Святослава» І. Франка), Залізняк («Гайдамаки» за Т. Шевченком), Клавдій, Лір («Гамлет», «Король Лір» В. Шекспіра), Білинський («Сестри Річинські» Ірини Вільде), Дорн («Чайка» А. Чехова) та ін.

     Знаний  автор також за своїми ролями в кіно: Дружинін («Осяяння», 1973), Шенберг («Дума про Ковпака», 1976), Левко Завадка («Провал операції «Велика Ведмедиця», 1983), суддя («Час збирати каміння», 1992 ) прокурор («Злочин з багатьма невідомими»,1992 ).

     26 листопада плоть від плоті  актор заньківчанської трупи відсвяткував своє 90-річчя. А напередодні цього дня – 25 вересня 2009 року – Президент України Віктор Ющенко нагородив Олександра Боніфатійовича орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня за визначний особистий внесок у розвиток українського театрального мистецтва, багаторічну плідну працю та високий професіоналізм.  

     Святкування в театрі ім. М. Заньковецької відбудеться 3 жовтня о 18.00. Творчий склад та адміністрація театру запрошує усіх охочих поспілкуватися з ювіляром та привітати його з уродинами.

 Біографічна довідка

     Олександр Гринько народився 26 вересня 1919 року в селі Грибова Тернопільської області. Там закінчив чотири класи початкової школи. До війни закінчив Тернопільську гімназію. Вступав до медінституту у Львові, але українців за польської влади до ВНЗ не приймали. У 1938 р. Гринько – студент юридичного факультету Вільненського університету. Депутат Народних зборів Західної України (26-28 жовтня 1939) від Лановецького виборчого округу (нині місто Ланівці).

     Від 1939 навчався на медичному факультеті Львівського університету. 1939-1941 – співак хорової капели «Трембіта» під орудою Д. Котка, Червоноармійського ансамблю пісні й танцю (керівник О. Александров).

24 червня 1941 Гринька заарештували органи НКВС; засудили на 10 років позбавлення волі (тюрми, концтабори: Саратовська область, Комі АРСР, Красноярський край). Звільнений 1955. Реабілітований 1965.

Нагороди: Народний артист України (1990). Орден Ярослава Мудрого 5-го ступеня (2002), Орден Ярослава Мудрого 4-го ступеня (2009).

Автор біографічної повісті «Білі ночі, чорні дні» (Львів, 1997).

     Леся  Кічура

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *