Театр ім. М. Заньковецької гастролював в Парижі

З 15 по 23 березня 2011 року відбулася гастрольна поїздка представників Національного театру ім. М. Заньковецької на запрошення Українського культурно-інформаційного центру при Посольстві України у Франції та Української громади Франції. Делегація львів’ян була представлена: генеральним директором театру А. Мацяком, н. а. України Б. Козаком та керівником бюро (прес-служба, зв’язки з громадськістю) О. Галканової. Протягом перебування відбулось ряд заходів, які викликали широкий резонанс не тільки серед представників української громади, але й поважних та відомих особистостей Франції.

Гастрольна поїздка відбулась у рамках всеукраїнського святкування 150-ї річниці з дня смерті та перепоховання Тараса Григоровича Шевченка. Заньківчани презентували літературно-музичну композицію «Посланіє…» за творами великого Кобзаря українського народу у виконанні лауреата Шевченківської премії, н. а. України Богдана Козака. Композицію було показано двічі, а саме: в Українському культурно-інформаційному центрі в Парижі та у приміщені представництва Греко-католицької церкви у Франції. Заходи відвідали: Вікторія Деллінджер (ЮНЕСКО), Наталія Пастернак (Президент Комітету українських жінок у Франції), Наталія Горішна (одна з провідних хореографів Паризької Опери), мадам Анн дружина мера міста Санліс тощо.

Зустріч та подальша робота в Українському культурно-інформаційному центрі при Посольстві України в Парижі пройшла на високому рівні, засвідчивши високу професійність, відкритість його керівника Олега Володимировича Яценківського. Під час урочистого прийому обговорювалися питання промоції культури України за її межами, здійснення театральних проектів для підтримки та популяризації української прози, поезії та драматургії.

Делегація Національного театру ім. М. Заньковецької відвідала місто Санліс, де правила і доживала свого віку Анна Ярославна (близько 1024 – після 1075) – королева Франції, дочка Ярослава Мудрого князя Київської Русі, дружина Генріха І Капета, матір Філіпа І. Під час візиту делегація відвідала монастир, де проживала Анна Ярославна; також відбулось урочисте покладання квітів до пам’ятника однієї з найвпливовіших королев Європи.

Ми щиро вдячні за підтримку і організацію гастролей у Франції Олегу Ковалю, який проклав місток між двома державами і допоміг зробити вагомі кроки для популяризації не тільки Національного театру ім. М. Заньковецької, але й України зокрема. Співпраця такого рівня є важливим показником для наслідування і доводить, що високий професіоналізм організаторів – це один з найважливіших чинників успіху проекту.

Дуже приємно було відчути приязнь та підтримку так далеко від рідного дому. Інші люди, інші стереотипи, інша подача та сприйняття, але дух український і слово. Ми бачили сльози і чули слова вдячності, ми спілкувалися на ментальному рівні, емоційно і відкрито. Тарас Шевченко воістину той, хто ламає кайдани, долає мову, бо його чуттєвість не дає жодної хвилини для перепочинку. Проект, який було розпочато літературно-музичною композицією «Посланіє…» дасть змогу показати іншу Україну, зовсім несподівану та нову з потужним культурним пластом та високим мистецьким рівнем.

Цікава інформація:

– Український культурно-інформаційний центр в Парижі знаходиться в будинку, який подарувала Ромі Шнайдер в знак своєї прихильності Алену Делону.
– Анна Київська є шанованою постаттю у Франції, яка дала початок родоводу 30-м французьким королям.

Галканова Олеся
Керівник бюро
НАУД театр ім. М.Заньковецької

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *