У Львові відкрився перший у світі арт-музей-ресторан «Сало». Фото

У Львові відкрився перший у світі арт-музей-ресторан «Сало».

Сьогодні, 14 червня, у Львові відкрився перший у світі музей-ресторан сала. Відвідувачі унікального закладу зможуть скуштувати національної української страви, яку, до того ж, подають у вигляді оригінальних кулінарних скульптур, таких як: “Губи Монро”, “Ніс Гоголя”, “Груди Венери”, “Вухо Ван Гога” , “Руки Че Гевари”.

арт-музей-ресторан «Сало»
арт-музей-ресторан «Сало»

Та сало присутнє не лише в меню ресторану, воно тут скрізь: на стінах висять картини відомих митців на тему сала, у кутку можна побачити «Стілець сала», а темряву освітлюють свічки теж із сала. Щоправда, дітям до 16 років вхід до музею сала заборонений, бо там представлені не тільки смачні речі, а й еротичні.

За словами автора ідеї, відомого художника-дизайнера Бориса Берґера, музейний проект – це водночас лаунж-бар, де можна купити і скуштувати будь-яке сало, а також культурний простір, який об’єднує різноманітні твори на тему сала: від «Стільця сала» Йозефа Бойса до «Блакитного сала» Володимира Сорокіна.

арт-музей-ресторан «Сало»
арт-музей-ресторан «Сало»

«Музей «Сало» – це арт-проект, який присвячено старій львівській тусовці, інтелектуалам, маргіналам, батярам, хіпі, вельможам, музикантам, поетам, артистам, всім тим, хто був і є квінтесенцією нашого міста», – зазначив він.

Зразки сальних скульптур відвідувачі можуть оглянути у холодильнику за склом, та замовити їх собі. А для vip клієнтів тут обіцяють робити їхні ж скульптури. В меню також є суші-сало, та сало в шоколаді, сало Сковороди, сало Гітлера та сало Сталіна «Саломазо», шашки з сала, лікувальне сало, приворотне сало та інше.

Відкрився музей «САЛО» Міжнародною виставкою сучасного мистецтва. В експозиції якої представлено роботи відомих митців з України, Німеччини, Росії, Литви: Олександра Ройтбурда, Леся Подерев’янського, Андрія Сагайдаковського, Мистецької групи «Сині носи», Андрея Більжо, Андрея Бітова, Марка Ротко, Арт-групи «Вогняні СалоМандри», Бориса Берґера, Іллі Лєвіна, Кості Смолянінова, Мирослава Дедишина, Надєжди Романової, Тетяни Муетдінової, Володимира Цеслєра, Юрія Шабельнікова, Юрія Соколова, Студії «ААХ!»

Як зазначають організатори, не дивлячись на те, що виставка щойно почала свою роботу, її експонати вже широко обговорюються в мистецькому середовищі. А мистецький витвір «Серце з сала» отримав відзнаку – диплом Книги рекордів України «Найбільше в світі серце з сала».

У Музеї «САЛО» працює крамничка, де можна придбати оригінальні сувеніри, створені арт-групою «Вогняні СалоМандри». Родзинкою сувенірної крамнички є дві колекції дизайнерських суконь від Бориса Бергера та Надєжди Романової – «САЛО» і «ЛЕВітація».

фото: Валерій Шмаков

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *