Львів може стати Європейською Столицею Культури у 2016 році

Львів -Європейська Культурна Столиця 2016
Львів -Європейська Культурна Столиця 2016

Після розпіареного «Євро-2012» Львів може опинитися у центрі не менш масштабної європейської події, тільки не у площині спорту, а в культурі. У Львова з’явився шанс на місяць отримати звання Європейської Столиці Культури у 2016 році. І це при тому, що досі за це звання мали право змагатися тільки міста Євросоюзу.

За престижне звання Європейської Столиці Культури, яке дає величезний поштовх для розвитку, міста країн Євросоюзу розпочинають змагання за 9 років наперед. У разі перемоги місто отримує фінансування ЄС упродовж кількох років на розвиток культурних проектів і перетворення міста на культурний і туристичний центр Європи.

За титул ЄСК у 2016 році зараз змагаються 5 польських міст: Варшава, Катовіце, Вроцлав, Гданськ і Люблін. І саме Люблін запропонував Львову на цілий місяць передати звання Європейської Столиці Культури у разі своєї перемоги.

Досі за титул Культурної столиці могли змагатися тільки міста країн – членів Євросоюзу. Ініціативна група, яка привела вже Люблін до фіналу конкурсу, запропонувала Єврокомісії інновацію – розширення конкурсу на міста Східної Європи. Саме тому для проекту було обрано Львів — європейське місто, що опинилося поза межами кордонів ЄС.

Експерти стверджують, що завдяки цьому новаторству Люблін не тільки вийшов у фінал, але й твердо тримає найвищі позиції у рейтингу решти польських міст – кандидатів.

Визначення міста – переможця конкурсу відбудеться 21 червня 2011 року.

Якщо звання культурної столиці здобуде Люблін, то до України на цілий місяць перенесеться епіцентр культурних подій Європи. А це – сотні мистецьких проектів та культурних акцій, тисячі туристів, висвітлення європейськими медіа.

Окрім того, Львів та інші міста України отримають сприяння ЄС у пошуку фінансування на розвиток культурних проектів в громадському секторі уже починаючи від 2012 року. А це, сподіваємося, підштовхне Уряд України активніше модернізувати державні і комунальні установи культури.

У Львові громадські організації, мистецькі центри та окремі особи, які є рушіями культурного життя міста об’єдналися у “Мистецьку Раду “Діалог”, щоб координувати свої дії у підготовці до «ЄСК-2016». З огляду на масштаби події і перспективи, які дає участь у проекті Європейська Столиця Культури до Мистецької ради “Діалог” увійшли представники культурних середовищ не тільки Львова, але й Києва, Харкова, Ужгорода, Тернополя, Івано-Франківська. Очікується представництво культурних осередків й інших українських міст.

Мистецька рада вже розробила понад 40 культурних проектів, які увійшли до аплікаційної форми, що подаватиметься Любліном на розгляд комісії ЄС.

Участь у “Мистецькій Раді “Діалог” є відкритою. Зв’язатись з оргкомітетом та продати власні проекти можна за ел. поштою dialog2016@gmail.com .

Більше про підготовку і проведення Місяця Європейської столиці культури у Львові можна дізнатись із проекту програми «Львів – місто діалогу»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *