Сьогодні у Львові розпочинається І всеукраїнський фестиваль творчості Лесі Українки

У Львові відзначають 140-річчя від дня народження Лесі Українки, видатної української поетеси та громадського діяча. З цієї нагоди, у наукових, культурних та навчальних закладах міста проходитимуть різноманітні святкові заходи.

У Львівському муніципальному театрі (вулиця Городоцька, 36) з 25 до 27 лютого проходитиме Всеукраїнський театральний фестиваль “Ні, я жива, я буду вічно жити!”. У рамках фестивалю відбудеться літературно-музична композиція “Ра-Менеїс” та “Твої листи…” за віршами Лесі Українки, вистава “Лісова пісня”, тощо.

Із нагоди ювілею та 100-річчя з дня виходу в світ драми-феєрії Лесі Українки “Лісова пісня”, ми задумали зробити всеукраїнський фестиваль “Ні, я жива, я буду вічно жити!”. Ми запросили колективи та театри різних жанрів, тобто музично-драматичний, драматичний, ляльковий театр, які мають у своєму репертуарі “Лісову пісню”. Щоправда, ми знайшли такі колективи лише на Заході України.

Сподіваємося, що цей фестиваль буде не лише одноразовою акцією, а стане справді всеукраїнським., – художній керівник муніципального театру Людмила Колосович.

З 16 до 28 лютого у приміщенні центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки (вулиця Мулярська, 2а) відбудеться цикл святкових заходів. У рамках програми презентація збірки дитячої письменниці Дарії Іваницької “Леся Українка – дітям” та бібліографічний огляд за творчістю Лесі Українки “Трагедія великого роду”, мистецький вернісаж, літературна вікторина та конкурс малюнків.

Також з 21 до 28 лютого у школах міста відбудуться тематичні виховні години, літературно-музичні вечори, присвячені життю і діяльності Лесі Українки.

Зокрема, 25 лютого у школах №31, №36, №46, №83 та Ліцеї менеджменту Франківського району заплановано провести конкурси читців поезій. Загальношкільні літературно-музичні композиції відбудуться у школах №51 ім. І. Франка (“Я любила вік лицарства”), школі ім. А. Макаренка (“Я в серці маю те, що не вмирає…”), №55 (“На шлях я вийшла ранньою весною”»). Також учні школи №31 інсценізують поему Лесі Українки “Лілея”, а учні школи №83 – п’єсу “Лісова пісня”.

Літературно-музичне свято “Від Блакитної троянди” до “Лісової пісні”, організоване учнями та вчителями “Школи-садка “Софія” відбудеться в приміщенні кінотеатру “Кіно” ім. Довженка. У школі №66 відбудеться літературно-музична академія “Ні! Я жива, я буду вічно жити”. У навчальному закладі ім. Лесі Українки №75 24 лютого відбулась науково-практична конференція “Ні! Я жива! Я буду вічно жити…”.

У школі №34 ім. М.Шашкевича відбудеться виховний захід “Безсмертна Леся Українка, була і є повік жива” та літературно-театралізований вечір: “Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я маю в серці те, що не вмирає!”. Спільно із Центральною міською бібліотекою ім. Лесі Українки учні 7-9 класів школи №87 проведуть годину поезії “Якби мені достати струн живих, якби той хист мені, щоб грать на них, потужну пісню я б на струнах грала, нехай би скарби всі вона зібрала…”. У школі №62 Галицького району відбудеться виховний захід “Як дар, як диво, як нежданий рай відкритий на хвилину з ласки неба”.

Освітні заклади Шевченківського району відзначать 140-річчя від дня народження Лесі Українки проведенням районного конкурсу на краще читання творів Леся Українки, виховними годинами, семінарами, тематичними уроками, засіданням районного «круглого столу» «Леся Українка: науково-пізнавальне і методичне спрямування творчості», тощо. Також у рамках свята відбудуться конкурс «Кращий знавець творчості Лесі Українки» та виставки творчих учнівських робіт, присвячені Лесі Українці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *