Завдяки уряду Польщі на львівському Личакові відреставрували чотири пам’ятники

На Личаківському цвинтарі у Львові завершилася реставрація чотирьох надгробних пам’ятників. Польський уряд, зокрема, Міністерство культури Польщі, виділило на реставрацію надгробних пам’ятників на Личакові та проведення з цього приводу семінарів і наукових конференцій близько 600 тисяч злотих. Про це сьогодні, 30 жовтня, під час брифінгу повідомив директор музею-заповідника “Личаківський цвинтар” Ігор Гавришкевич.

Реставраційні роботи розпочалися на початку літа цього року і завершилися кілька днів тому. Загалом було відреставровано 4 надгробні пам’ятники: вірменському єпископу Самуелю Стефановичу, українському вченому-філологу, громадському діячеві Омеляну Огоновському, угорській родині великих землевласників Папарів та польському професору Юліану Макаревичу. Як повідомив Ігор Гавришкевич, надмогильники відреставрували повністю, при цьому покрили камінь спеціальним хімічним розчином, який унеможливить у майбутньому розростанню грибкових організмів.

Наступного року польський уряд, за словами Ігоря Гавришкевича, також має намір виділити кошти на реставрацію надмогильних пам’ятників на Личаківському цвинтарі. Скільки буде грошей та які об’єкти реставруватимуть, Ігор Гавришкевич наразі не знає, хоча дирекція цвинтарю висловила пропозицію по семи надмогильниках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *