У Львові взялись за порятунок скульптури Меркурія

19 травня у Львові стартувала громадська ініціатива «Врятувати Меркурія» – небайдужі громадяни міста об’єднались, аби зібрати кошти на реставрацію скульптури Меркурія, встановленої на фронтоні будинку Фонду Держмайна, що на вулиці Січових Стрільців.

“Ініціативна група з порятунку скульптури – це молоді люди, що мешкають у Львові. Вони заявили: ми хочемо не просто про це говорити, ми хочемо діяти. Як наслідок, пропрацювали старі матеріали та зробили фотофіксацію пам’ятки. Сьогодні офіційний старт цієї акції, під час якого ми роздаємо інформаційні листівки людям, які проходять цією вулицею щодня. Можливо, хтось вперше підніме голову і побачить цього Меркурія. Зараз ми хочемо, щоб про це заговорила львівська громада, тоді буде значно легше зібрати кошти”, – розповів голова ради Львівської обласної організації “Українського товариства охорони пам’яток історичної культури” Андрій Салюк.

За словами організаторів ініціативи, для втілення в життя проекту з порятунку Меркурія потрібно пройти кілька етапів: перший – це проведення обстеження скульптури, підготовка акту обстеження та підготовка реставраційного завдання. Це первинна документація, яку треба зробити. За приблизними підрахунками вона вартує 3000-5000 грн. Наступним етапом є підготовка проекту реставрації на основі перших документів. Це довший і більш дорогий етап. За аналогами об’єктів, які вже реставрували у Львові, кошторис проекту реставрації такого об’єкту вартує близько 25000-30000 грн. І третій етап – реставрація самої скульптури з декоративним елементом вартує близько 300000 гривень. “Ми також сподіваємось, що багато статей витрат буде погашено за рахунок спонсорської допомоги. Наприклад, є величезна стаття витрат на встановлення риштування, якщо якась будівельна організація захоче нам допомогти і заспонсорувати риштування, ми можемо встановити на них рекламу цієї організації, і стаття витрат віднімається, відповідно, кошторис зменшиться”, – зазначив Андрій Салюк.

Активна ініціативна група налічує кілька десятків небайдужих львів’ян. “Ми просто розмістили заклик в Інтернет-середовищі про те, що є така скульптура, давайте її рятувати. Прийшли прості люди: не архітектори, не скульптори, а звичайні люди – студенти, яким просто не байдуже. Адже гарно говорити у нас вміють всі, а вийти на вулиці – це вже перший крок”, – зазначила представник ініціативної групи Марина Довженко.

Обираючи саме статую Меркурія, організатори хотіли продемонструвати, що Львів не закінчується лише середмістям. Львів є значно більшим, і поза містом в мурах Львів не менш чудовий: “Чому Меркурій? Звісно, він лише один з багатьох, але чому б не почати з нього, як однієї із львівських скульптур, яка потребує допомоги. Можна говорити загалом: давайте відреставруємо всі львівські скульптури, але ви самі ж скажете, що ми несерйозні”, – зазначив Андрій Салюк.

За його словами, статуя Меркурія зараз у дуже поганому стані – поверхня скульптури сильно деструктує, а сама скульптура змонтована на металевому штифті, котрий дуже поржавів, його треба укріплювати. “Процес деградації продемонструвати просто: ще рік тому скульптура мала праву руку, сьогодні цієї руки немає. Ви є свідками, як відбувається руйнація скульптури, яка, крім того, становить серйозну небезпеку для перехожих”, – зазначив Андрій Салюк.

Організатори акції сподіваються силами мешканців міста профінансувати перші два етапи, тобто зібрати близько 30000-35000 грн і розробити документацію: “Щоб потім було з чим іти до серйозних інвесторів і говорити з ними про серйозну суму”, – зазначив Андрій Салюк.

Допомогти Меркурію можна, пожертвувавши гроші у скриньку, котра встановлена у кулінарній студії “Крива липа” або переказати їх на рахунок.

БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ЗБЕРЕЖЕННЯ ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ М. ЛЬВОВА”

Друга Львівська Філія

ВАТ “КРЕДОБАНК”

МФО 385372

Розрахунковий рахунок – 2600901071780

Код одержувача – 25254322

(З поміткою “Порятунок Меркурія”).

джерело: Zaxid.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *