У Львівську філармонію прийшла весна. Анонс березневих концертів

Весна у Львівській філармонії обіцяє бути цікавою, квітучою і навіть…. жаркою. Адже давно репертуар не був таким насиченим.

«Перший день весни» – з такою символічною назвою концерту завітає весна у Концертний зал ім. С. Людкевича. У виконанні Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» та Галицького академічного камерного хору прозвучать твори видатного австрійця Франса Ксавера Моцарта. Син геніального Моцарта, композитор та піаніст-віртуоз, започаткував музичне життя Львова і його твір відкриє весняний вінок філармонійних концертів.

А вже наступного вечора на сцені Львівської філармонії лунатимуть «Перлини Віденської класики» – твори Вольфганга Амадея Моцарта та Франса Йозефа Гайдна у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії (диригент Айдар Торибаєв).

У неділю, 4 березня, до Львова на «Вечір скрипкових концертів» учнів Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. М. Лисенка завітають Олеся Станкевич та Галина Корінець, які у супроводі Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії виконають одні з найкращих творів для скрипки Сергія Прокоф’єва та Дмитра Шостаковича. Київська музична школа відкриє львівській публіці свої нові юні таланти.

8 березня у Міжнародний жіночий день Львівська філармонія підготувала приємний сюрприз для всіх відвідувачів. На Концертній сцені з програмою «Для Вас, жінки…» виступить видатний український співак, народний артист України, відомий виконавець естрадної пісні Павло Дворський. Партнерами його виступів будуть: група «19-й клас» та Мар’ян Шуневич, а також оркестр «INSO-Львів» під батутою Юрія Бервецького.

9-10 березня у Львові з концертами гастролюватиме Академічна чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького. У репертуарі хору, окрім української музики, є зразки слов’янської та зарубіжної церковної і класичної хорової музики, як a capella, так і в супроводі симфонічного оркестру або органу, колядки та щедрівки, історичні та народні пісні, старовинні канти, київські розспіви Києво-Печерської лаври, твори Бортнянського, Березовського, Веделя, Лисенка, Стеценка.

9 березня вони виконають українські духовні співи та кращі зразки хорової класики. Їхнє виконання стародавніх українських пісень неодмінно зацікавить любителів автентичної української пісні. 10 березня, до відзначення Шевченківських днів, у Львівській філармонії відбудеться постановка літературно-музичної вистави «Гайдамаки» за участю народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Анатолія Паламаренка (художнє слово), Академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького та Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під керівництвом І. Гамкала.

11 березня святкування урочистостей з нагоди 198-річчя уродин Тараса Шевченка продовжать дует «Бандурна розмова» та Академічний інструментальний ансамбль «Високий Замок». У їхньому виконанні прозвучать інструментальні композиції, поезії та пісні українських композиторів на слова Т. Шевченка.

13 березня «Віртуозний дует» складуть всесвітньо відомі солісти, лауреати міжнародних конкурсів та фестивалів: скрипаль Міхаїл Почекін та піаніст Олег Полянський (Росія-Німеччина). За вміле поєднання яскравої слов’янської емоційності та вишуканої європейської майстерності піаніста Олега Полянського вважають «справжнім поетом фортепіано». Його ім’я занесено в Книгу рекордів Гіннесса за унікальний сольний концерт у вугільній шахті на глибині 1012 м, який відбувся на європейскому Фестивалі класичної музики в Рурі (2003). Прозвучать музичні твори: «Диявольські трелі» Джузеппе Тартіні та Фріца Крейслера, «Соната №3» Едварда Гріга, «Поема» Ернеста Шоссона, «Роздум. Вальс-Скерцо» Петра Чайковського та «Блискучий полонез» Генрика Венявського.

Народні пісні, джаз та імпровізація водночас на одній сцені – 15 березня. Олександр Саратський (фортепіано) та струнний квартет оркестру «Віртуози Львова» разом представлять джазові обробки українських, грузинських, російських та єврейських народних пісень.

16 березня тріо Алекса Ренарта представить у Львові неперевершену суміш французького шансону, репу, циганського стилю, реггі та соулу, що звучать неначе ковток свіжого повітря.

Велет української класичної музики, композитор і музикознавець, герой України, автор музики до знакових українських фільмів. І все це одна людина – Мирослав Скорик. 17 березня під його диригуванням Молодіжний академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів» разом з Татяною Андрієвською та Марією Пухленко виконають твір маестро «Танцювальна сюїта для фортепіано і струнних» і «Лондонську симфонію» Йозефа Гайдна та Концерт для двох фортепіано, ударних і оркестру» Бели Бартока.

Нещодавно у Львівській філармонії відбулися концерти в честь 50-літнього ювілею визначного українського віолончеліста Ярослава Мигаля. І 18 березня Ярослав Мигаль разом з Наталкою Половинкою та Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії на сцені здійснять захоплюючу мандрівку у світ кохання і лицарства, яка розпочнеться багатим на експресію твором: «Любов-чарівниця» М. де Фальї, а продовжиться звучанням фантастичних варіацій на тему лицарства «Дон Кіхот» Р. Штрауса. Родзинкою концерту стане сюїта з музики до спектаклю «Валенсіанська вдова» А.Хачатуряна. І ця мандрівка триватиме у диригентському виконанні Айдара Торибаєва.

23 березня знаменитий гобоїст Ігор Лещишин (США) виступить у спільному концерті з Академічним камерним оркестром «Віртуози Львова» під батутою Анни Бінневеґ (США).

24 березня Йорн Фошайн представить свою майстерність і як піаніст, і як диригент спільно з Молодіжним академічним симфонічним оркестром “ІNSO-Львів”. Прозвучать твори: Л. ван Бетховен. Увертюра “Леонора” № 3, Концерт для фортепіано з оркестром № 1. С. Рахманінов. Симфонія № 3.

Березень славний ще одним ювілеєм відомого українця. Цьогоріч відзначатимуть 170-ліття від дня народження Миколи Лисенка. Саме тому у Львівській філармонії підготували спеціальний проект, щоб увіковічнити українського композитора, піаніста, диригента, педагога, збирача пісенного фольклору. Солістка Віденської опери Вікторія Лук’янець у супроводі Камерного хору «Глорія» та Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під керівництвом Володимира Сивохіпа виконає найвідоміші арії та сцени з опер Миколи Лисенка.

28 березня барокову епоху на філармонійній сцені представлять у концерті «Si suoni la tromba…» – звучить труба» Олег Варянко – труба, Маріанна Лаба – сопрано, Олена Мацелюх – клавесин, струнний квартет оркестр “ІNSO-Львів”. Будуть виконані твори А. Скарлатті (7 арій для сопрано і труби соло), А. Вівальді, Г.Ф. Генделя, Й.С. Баха.

29 березня «Класичні твори романтики» виконає ансамбль флейт «Доплер-секстет флейт». На філармонійній сцені прозвучать твори Й.С. Баха, В.А. Моцарта, С. Прокоф’єва, В. Монті, Ф. Доплер.

«Рапсодія в стилі блюз» для фортепіано с оркестром Джорджа Гершвіна, давно очікувана у Львівській філармонії, прозвучить 30 березня у концертній програмі «В американському стилі» у виконанні Мирослава Драгана (фортепіано) й Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під диригуванням Тараса Криси.

Завершить березневий репертуар у суботу, 31 березня, виступ знаменитого піаніста Сергія Бабаяна та Молодіжного академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» (диригент Алексіс Соріано). Прозвучать кращі класичні твори Й. Брамса, Дж.Россіні та П. Чайковського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *