…заспіваю я пісню тихую…

На початку жовтня в клубі «Пікассо» у Львові гурт «Тверезість і Культура», або просто ТІК, презентував в одному з улюблених міст України свій другий альбом «ТиХИЙ». Веселі й запальні «тіківці» заставляли танцювати аудиторію, що зібралася. Кілька пісень із нового альбому гурту вже були відомі львів’янам, адже їх можна було почути під час туру «Байки про Оленів».

Перед самим виступом Віктор Бронюк (лідер гурту) та Олег Збаращук відповіли на кілька запитань журналістів.

«ТІК»

– Як ви оцінюєте ваш другий альбом?

– Ми не оцінюємо те, що робимо. Є для цього критики. Є така штука, як творчість. Музика для нас – творчість. Ми любимо нашу роботу однаково. Для нас кожна пісня – це наше творіння, і ми не можемо говорити, що той альбом ми писали, бо нас заставляли, а цей альбом вже записали, як ми захотіли… Це якийсь абсурд. Ми робимо свою роботу, а це вже питання до наших прихильників, до тих людей, які слухають, які приходять на ці концерти, – ми дуже часто прислуховуємося до їхньої думки і намагаємося якісно виконувати свою роботу.

 

– Хто доклався до виходу другого альбому?

– Ну… китайці робили оці пластмасові коробочки. Диски – ще хтось там робив, а те, що можна послухати, – наша робота…

 

– Звідки берете слова до пісень?

– З Букваря. Там є такі літери, якщо їх поєднати, то будуть слова. А загалом сюжети в піснях – із життя.

 

– Чи будете пробиватися на музичний ринок Росії?

– У розмові з продюсером колись відомої групи «Ласковый май» Андрієм Разіним, він зізнався, що є така російська політика, щоб не пускати українських та грузинських виконавців на російський ринок, сцену тощо. Тобто там зроблять усі умови, аби гурт не виступив. Наприклад, за оренду залу запросять ціну у 8 разів вищу, аніж для інших виконавців. Тому зараз не будемо.

 

– Є люди, які вважають, що ви суржиком ганьбите українську культуру, як і Сердючка…

– Ми робимо свою роботу, як ми робимо. Використання суржику і народних мотивів зовсім не свідчить про те, що ми хочемо щось спеціально зробити з цього. Це таке мистецтво – це стьоб, і для підвищення художнього образу, можливо, варто застосувати якісь такі суржикові прийоми. А з іншого боку – це просто гра слів і ніякої махінації. Якщо ти не розумієш, що таке сатира, що таке стьоб – читай тоді «Науку и жизнь», якісь цікаві газети – твій рівень до того не опускається. А якщо хтось не може абстрагуватися і розуміє все буквально – що я можу зробити? Хай Петросяна дивиться.

 

– Як ви реагуєте на критику?

– Зробіть краще. Хтось зі статистів сказав, що є 90% критиків, і лише 10% людей, які справді творять. Більше того, я цій людині, якщо вона не має баяна, дам свій.

 

– Як ви ставитеся до гламуру?

– А що це таке? От говорять «це гламурно», це «не гламурно», а що це таке – сказати не можуть. Це як совість, ніхто не бачив, але всі говорять. Мені видається, що більше тих, хто негативно ставиться до гламуру, таким чином популяризуючи сам «гламур». От підіб’ємо наприкінці року підсумки, сплатимо податки, якщо якісь гроші залишаться, то куплю собі рожеве боа.

Олег Збаращук: І група називатиметься не ТІК , а буТІК.

 

– Як ви ставитесь до алкоголю?

– Добре ставлюся (сміється). На мою думку, треба формувати культуру споживання алкоголю, аніж замовчувати про сам алкоголь.

 

Тепер про сам альбом «ТиХИЙ». Він має 13 треків та 4 бонус-відео. Якщо кількома словами описати альбом – то це буде «сільський весільний фольк». Хлопці з гурту визначили свій музичний стиль як «весільний панк з елементами філософської еротики», то можна з впевненістю сказати, що цей вираз стосується на 100% другого альбому. Хто ще пам’ятає, як проходили сільські весільні танці, то слухаючи цей альбом, знову все пригадає. Від кавер-версії «Білі троянди» до «Пісні про воно».

Сільські сюжети, які пов’язані з сучасністю: про дєвочку-сінєглазочку, про здибанки на паркових лавках, про казочку, яку розповідає хлопець дівчині, яка в той час плює сємочкі. Гопівська історія майже любві, оскільки «Ти любиш бренді-колу, а я люблю вино, а значить нам не бути потім все одно».

Всі слова, цей подільський суржик, який на жоден інший не подібний. Буквально три пісні – «В день народження», «Guest», «Happy New Year» – приховують за звичайними простими словами сум, якусь іншу паралель, відмінну від створеної на початку альбому.

Другий альбом «ТиХИЙ» зовсім не подібний на перший – «Літерадура», тут не зустрінеш таких романтичних пісень, як «Апрєль», «Очі» чи «Ноябрь», заледве повільною мелодикою до них наближається «В день народження». Зате у кожній з пісень другого альбому є простацький позитив.

 

ТІК. ТиХИЙ. 2008. Moon records. Bonus: Video-Clips: Апрель, Білі троянди, Сосюра, Good-bye, girls.

Фото www.tikmusic.com.ua

Аліна Небельмес  ZAXID.NET

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *