Концертний сезон 2011-12 у Львівській філармонії

Львівська Філармонія 2011-2012
Львівська Філармонія 2011-2012

Посеред когорти культурних осередків та інституцій Львова, безумовно одну з важливих позицій займає Львівська філармонія.

В першу чергу, мабуть з цього ніхто не заперечуватиме, Філармонія – це академічний заклад, висловлюючись пафосно, «Храм Музики», класичної музики. Основне завдання цього храму – причащати спільноту музикою, щонайвищого ґатунку, аби кожен бажаючий мав можливість осягнути вічну, універсальну красу звуку. Можна довго дискутувати, наскільки готове сучасне суспільство сприймати музичну класику, наскільки ця класика здатна боротись за слухача з музикою популярною, чи готові носії виконавчого мистецтва давати дійсно новий насичений продукт, який зміг би у вирі інформаційного засилля сучасності сформувати стійку громаду прихильників, запровадити моду на класичну музику, надати її не тільки в інтелектуальній площині , а й у суспільній ознаки елітарності. На нашу думку, безсумнівно класична музика наділена усіма цими перевагами, львівська спільнота безумовно готова до більш інтенсивного споживання високого музичного мистецтва, аніж це здається на перший погляд. Проте, не слід втішати себе і, замкнувшись у «шкарлупі академізму», завмерши на «мармуровому п’єдесталі вічного мистецтва», чекати коли «дозріє» філармонійний слухач. Адже в не останню чергу філармонія повинна виконувати в суспільстві певну виховну роль, тобто за посередництва «вічної музики» долучати суспільство до вічних цінностей, а особливо молоде покоління. Тому попри всю духовну вишину, ми повинні час від часу спускатись з «мармурового п’єдесталу» в «порох земний» і звертатись до людей простішою мовою, а саме – пропагувати наш продукт (висловлюючись ринковою мовою) через канали доступні, прийнятні для загалу.

Тепер від мови образної більш до конкретних кроків.

Новий філармонійний сезон 2011-12 матиме ряд нововведень, як структурних так і змістових.

Спочатку до структурних змін. Насамперед, слід сказати що сезон 2011-12 буде поділений на чотири частини, на відміну від попередніх концертних сезонів. Ці частини відповідатимуть порам року – «Осінь», «Зима», «Весна» та «Літо». Така ідея не є випадковою. Пори року надзвичайно опрацьована тема у світовій музичній класиці. Емоції, лірика, мальовничість природи у розмаїтості її метаморфоз надихали композиторів усіх епох та стилів. На нашу думку, ця ідея дуже близька плину філармонійного життя.

Кожна з пір року буде гармонійно вписана в концертну програму, починаючи з візуальної символіки – афіш, абонементів, програм, буклетів, і далі – до певних змістових штрихів у наповненні програми.

Відповідно до поділу концертного сезону було вирішено розробити нову систему абонементів. В прийдешньому сезоні абонементи за циклами будуть замінені абонементами за порами року, чи пак порами сезону. Тобто, будуть запроваджені абонементи на «осінь», «зиму», і «весну». Для наших постійних шанувальників, які збираються придбати абонемент, хочемо зауважити, що у випадку придбання абонементів на дві пори року – автоматично отримає річний абонемент (тобто третя пора – в подарунок)! Цінова політика на абонементи, також надзвичайно лояльна – абонементи діляться на три цінових категорії. А саме: «вхідний» абонемент, що надає власнику право відвідувати усі події філармонійного життя протягом одної «пори року», коштуватиме 200 гривень. Абонемент «з фіксованим місцем» у залі на одну «пору» коштуватиме 300 гривень, власник такого абонементу має можливість обрати собі найзручніше місце у залі і користуватися ним увесь термін дії абонемента. Якщо ж хтось із шанувальників «вічної музики» забажає мати індивідуальне місце у VIP-зоні концертного залу ім. С.Людкевича протягом однієї з пір сезону то може без будь-яких перешкод отримати таке право за 450 гривень. Абонементи на весь концертний сезон (річні) коштуватимуть відповідно 400, 600 та 900 гривень. На нашу думку, така цінова політика більш ніж демократична – ми даємо можливість меломанам з різним рівнем добробуту втішатися улюбленим мистецтвом.

Новий сезон, окрім організаційних змін, обіцяє багато нового і несподіваного у наповненні концертної програми. Насамперед про поважних гостей сцени Концертного залу ім. С. Людкевича. Серед них вже добре знані метри академічної сцени – Олег Криса, Роман Кофман, Елісо Вірсаладзе, Ігор Блажков, Вікторія Лук’янець, Юрій Башмет. А попри те, ціла плеяда майстрів і колективів – серед них можна назвати «Brahms Trio Prague», Ансамбль солістів Московської державної філармонії “Концертіно”, Мішель Маранґ, Борис Андріанов, Олександр Брусіловскій, Сергій Ейдельман, Київський квартет саксофоністів, Володимир Сіренко, Національний камерний ансамбль «Солісти Києва» та багато інших музикантів, що подарують неперевершену емоційну та інтелектуальну насолоду нашим відвідувачам.

Вже стали традиційними для Львівського мистецького життя фестивалі, які щорічно проводить філармонія. І цього року до Львова з’їдеться світовий музичний бомонд на 17-і Контрасти, на 4-ий Фестиваль Камерної музики «Szymanowski Quartet та друзі», Фестиваль диригентського мистецтва пам’яті Миколи Колесси та на 31-і Віртуози. Не оминули увагою в цьому концертному сезоні і шанувальників джазу – легендарний колектив Юрій Бонь джаз-тріо, молоді джазмени з Франції Фаб’єн Марі Квартет, проект Олени Леонової “THAT CRAZED GIRL”.

І насамкінець – «від мистецтва до вішака», перефразовуючи відому сентенцію про те, що «театр починається з гардеробу». У цій царині ми також намагаємось догодити шанувальникам «вічної музики», подбати про комфортність відвідин наших концертів. До початку сезону має завершитись реконструкція гардеробу та фойє філармонії. Фойє та сходи на балкон будуть оздоблені італійським мармуром. В рамках даної реконструкції Філармонії намагатимуться повернути вигляд з-перед радянських часів.

за матеріалами прес-служби Філармонії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *