До Львова приїхав Уінтон Марсаліс

Знаменитий трубач та композитор,триразовий лауреат премії Гріммі та Пуліцерівської премії з музики виступить у п’ятницю на фестивалі Альфа джаз фест.

А в четвер завітав до львівської музичної академії для того аби поспілкуватися з студентами.

Уінтон Марсаліс разом із квартетом Ігоря Бутмана виступить у п”ятницю в Парку культури імені Богдана Хмельницького в рамках Міжнародного джазового фестивалю Альфа-джаз фест, який офіційно розпочинається 3 червня та триватиме до 5 червня у Львові.

Довідка:
Уінтон Марсаліс (народився 18 жовтня 1961 в Новому Орлеані) – американський трубач і композитор, художній керівник Джазового Лінкольн-центру.

У сім’ї джазового піаніста Елліса Марсаліса Уінтон був другою дитиною, з п’яти його братів троє також стали відомими згодом джазменами. Грі на трубі Марсаліс почав вчитися з шести років, освоюючи як класичне, так і джазове виконання. У 14 років виконав у супроводі новоорлеанского філармонічного оркестру Концерт для труби з оркестром Гайдна, а в 1980, вже будучи студентом Джульярдської школи музики, став музикантом ансамблю Арта Блейкі «Jazz Messengers». У 1981 Марсаліс виступає у квартеті з Хербі Хенкоком, Роном Картером і Тоні Вільямсом і записує свій перший альбом у якості бенд-лідера. Через рік він покидає «Jazz Messengers» і збирає власний квінтет, в якому бере участь його старший брат Бренфорд, а в 1983 – знову співпрацює з Хенкоком, граючи у його ансамблі «VSOP». У тому ж році Марсалісу присуджується премія «Греммі», а на наступний рік – ще дві: вперше в історії одночасно за класичне (концерти Гайдна, Л. Моцарта і Гуммеля) і джазове виконання. Надалі він був ще шість разів удостоєний цієї нагороди.

З середини 1980-х Марсаліс, не припиняючи кар’єри джазового музиканта, активно пише музику. Серед його творів – сюїта «Soul Gestures in Southern Blues», написана в 1988 році, різні камерні твори, музика до кінофільмів і балетів, ораторія «Кров на полях», за яку він у 1997 році отримав Пулітцерівську премію з музики.

У 1994 Марсаліс розпустив свій останній джазовий септет, з яким співпрацював з 1988 року, щоб приділити більше уваги музично-просвітницької діяльності. З метою привернути увагу суспільства (і перш за все – молодого покоління) до музики він багато виступає на телебаченні і радіо, дає численні концерти і майстер-класи по всьому світу. З 1992 Марсаліс керує джазовим відділенням Лінкольн-центру.

Міжнародний джазовий фестиваль – Alfa Jazz Fest. Програма

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *