Олексій Коган: « Джазовий фестиваль у Львові потрапляє в перелік найбільш представницьких європейських опен-ейрів!»

–     Олексію, щоб перший захід «прогримів» та запам’ятався, завжди намагаються запросити кращих музикантів. Ви використовували цей підхід при відборі учасників Альфа Джаз Фесту?

–   Звичайно, ми хотіли одразу «вбити» лайн-апом, привезти щось таке, чого ще не було. Проте я, маючи вже серйозний досвід роботи в цій сфері, переконаний, що будь-який фестиваль повинен йти по наростаючій. Тим не менше, той склад учасників, котрий пропонує для цього фестивалю «Арт Мюзік Серсвіс», компанія, яку я представляю, більше чим достатній. В нас будуть представлені чудові музиканти, які грають в різних стилях. І що найцікавіше: наші партнери з Альфа-Банку попросили нас скласти список відомих європейських джазових фестивалів. Ми підготували його, почали досліджувати, і виявилось наступне: при тому складі учасників, який буде на Альфа Джаз Фесті, фестиваль потрапляє в перелік найбільш представницьких європейських опен-ейрів!

–   В чому «родзинка» ALFA JAZZ FEST?

–    Справа в тому, що в Європі велика кількість фестивалів тематичних, це можуть бути фестивалі гітаристів, фестивалі джазової циганської музики, фестиваль авангардного джазу, як це буває, скажімо, в Бремені. А в нас виходить універсальний фестиваль з різною музикою. Я б не хотів уже зараз називати всіх музикантів, щоб залишити певну інтригу. Але перед фестивалем буде зроблений детальний план концертів, будуть продумані маршрути таким чином, щоб кожен бажаючий міг відвідати всі без виключення виступи. Ми плануємо зробити джазовим навіть перехід від одної сцени до іншої, щоб по дорозі була можливість купити фестивальну символіку, побачити когось із «великих» музикантів, які точно будуть прогулюватись по вулиці. Щоб була можливість поїсти, а також доторкнутись до суто львівських благ: неповторної кави, сервісу, який «дещо відрізняється» від київського в кращий бік.

–   Імена хед-лайнерів вже озвучені. Серед них – легенди джазу і дуже цікаві проекти. Вони виступатимуть на головній сцені фестивалю?

–    ак, на головній сцені в Парку Культури імені Богдана Хмельницького будуть розгортатись основні фестивальні події. Фестивальний спектр буде тут представлений достатньо цікаво. Починати буде квартет Джона Скофілда, без коментарів. Це буде сучасний джаз. І закінчиться перший концертний день виступами шикарної групи, яка українцям вже відома, вони грали в Києві. Я кажу про групу Spyro Gyra. І я впевнений, що їх музика ідеально підходить для опен-ейра. Це буде те, що треба, аби поставити крапку першого дня.

Другий день в нас також виходить різноманітним. Спочатку на сцену вийде проект саксофоніста Біла Еванса «Soulgrass», де неймовірно органічно співвідносяться і музика в стилі кантрі, і знаменитий стиль блюграс, і блюз, і ф’южн, і джазова імпровізація. Це дуже вигідна група для фестивалю. В її складі приїде дуже цікавий гітарист Мітч Стайн, який співпрацює з Пуджі Белом, з Томом Костером, з багатьма іншими. Також, музикант першої величини Рон Картер. Це легенда. По найскромнішим підрахункам він приймав участь в записі більше ніж двох з половиною тисячах альбомів. Був учасником «золотого» складу акустичного квінтету Майлза Девіса, переграв, напевно, зі всіма зірками. Можна попросити кого завгодно назвати найвидатніших із тих, хто сьогодні живе контрабасистів, і обов’язково почуєш ім’я Рона Картера, поряд, напевно, з Чарлі Хейденом і Дейвом Холландом. Решта великих контрабасистів вже будуть називати себе учнями Рона Картера: починаючи з Крисчена МакБрайда і закінчуючи дуже модною зараз Есперансою Сполдинг.

Скептики, можливо, скажуть, що Рон Картер вже був в Харкові, але там він грав в кращому випадку перед шістьма сотнями людей. Тим більше видатний контрабасист приїде до Львова в трохи іншому складі. В цей раз він буде без барабанщика, з чудовим піаністом Малгрю Міллером і легендарним гітаристом Петом Мартіно. У останнього дуже цікава історія: Мартіно, будучи вже відомим музикантом, переніс дві нейрохірургічні операції і забув, що він грає на гітарі. Це трагедія. Проте, через декілька років знову з нуля зміг освоїти інструмент і повернутись на велику сцену. Я чув його років шість назад в Варшаві – на сцені був все той же Пет Мартіно. Концерт тріо Рона Картера буде поверненням до мейнстріму, основної течії джазу. І я сподіваюсь, що оцінити майстерність Картера зможе більше людей, ніж це було в Харкові. Оскільки все буде відбуватися під відкритим небом.

А закінчиться все веселою музикою в стилі ф’южн, яку представить чотири зірки, що грають в одному колективі – Jeff Lorber Fusion. Це буде клавішник Джеф Лорбер, володар декількох Греммі. Доречі, в цьому році він також номінувався на Греммі. Тут варто додати, що привести Джефа Лорбера в Україну ще раз нам дуже хотілось. В свій перший приїзд до нас він розповів, що його батько, який ще живий, відомий нейрохірург, походить з Дрогобича. А бабця Джефа  – з Борислава. Причому, вже знайшлися люди, які готові показати Лорберу ті місця, звідки його предки.

В складі Jeff Lorber Fusion приїде і саксофоніст Ерік Маріентал –  екс-учасник Chick Corea Elektric Band, учасник величезної кількості проектів. На бас-гітарі – ще одна реальна зірка, людина, яка замінила в легендарній групі Weather Report завчасно відійшовшого Жако Пасторіуса. Це Віктор Бейлі. Ну і, звичайно ж, Пуджі Бел, справжня ікона для сучасних барабанщиків. Він вже бував в Україні в складі бенду Маркуса Міллера.

Також на сценах будуть росіянин Андрєй Кандаков з бразильцями, буде американський блюзмен Вестай Джексон, якого нам допомагає привезти наш приятель, польський барабанщик і промоутер Кшиштоф Завадськи. Ми обов’язково будемо задіювати львівських музикантів, привеземо талановитих киян. Будемо намагатись задіяти і львівські традиційні точки, де грають джазову музику: це «Дзиґа» і клуб «Пікассо».

Мені здається, що проект цей довготерміновий. Тому перший фестиваль – це «пілотний» фестиваль. Ми дуже хвилюємось, оскільки з нашої точки зору перший млинець ні в якому разі не повинен бути комом. Ми повинні довести нашим партнерам, що Львів достойний розраховувати на продовження джазового свята. І, забігаючи наперед, ми хочемо, щоб другий фестиваль був кращий від першого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *