Третій міжнародний фестиваль органної музики «Діапазон».

фестиваль органної музики «Діапазон»З 28 червня по 26 липня 2009 року у Львові відбудеться Третій міжнародний фестиваль органної музики «Діапазон». Для органної музики Львова 2009 рік особливий: виповнюється 600 років від того часу, коли перший орган з’явився у місті і від того часу розвиток органів набув необратимого поступу. З усіх міст України Львів має найдавніші та найбагатші органні традиції. У касових книгах, що зберігаються в Історичному архіві у Львові, згадку про першого органіста знайдено за 1405 рік. Його ім’я було Петер Енгельбрехт, він був німецького походження, а найбільш активно діяв у 1409-1410 роках: зліт активності був пов’язаний із появою органа.

Від того часу на протязі усієї подальшої історії у Львові звучали органи, діяли органісти, працювали органні майстри та цілі фабрики. Марцин Леополіта (1540-1589), який народився і помер у Львові, був придворним композитором і органістом короля Зигмунта Августа та найвідомішим музикантом тогочасної Польщі. Органобудівники Роман Духенський, Ян Слівінський, Рудольф Хаасе та багато інших були відомі далеко за межами Галичини. У Львові починали свою музичну освіту та кар’єру такі відомі композитори, як Тадеуш Махль, Анжей Нікодемович. Зі Львова почалось відродження органів після другої світової війни. Микола Колесса написав перший органний твір українського репертуару. Епоха відродження пов’язана з іменами видатних органістів ХХ ст. Арсенієм Котляревським та Самуїлом Дайчем.
Наш молодий фестиваль «Діапазон» проводиться втретє, але він допомагає створити новий імідж Львова — міста високої європейської культури. Спільними зусиллями організаторів, громади і влади фестиваль спрямований на відродження давніх традицій у дещо забутій останнім часом галузі мистецтва — органній музиці. Сподіваємось, що, як і у попередні роки, фестиваль принесе вам, слухачам і шанувальникам, приємні хвилини спілкування з божественними творами та яскравими виконавцями.

Зменшення кількості концертів з традиційних 9 у минулі роки до 5 у цьому році, пов’язане з кризою, буде компенсоване високим класом учасників.

Розпочне фестиваль славетний Александр Князєв програмою з органних творів Й.С. Баха. Александр Князєв, один із найвідоміших віолончелістів сучасності, продовжує підкорювати світ в іншому амплуа – амплуа органіста, а досконале володіння двома інструментами дозволяє йому знаходити спільне у цих інструментах та підкреслювати різницю. У другому концерті одного з найвідоміших польських органістів Марека Стефанського і прими-співачки Ельжбєти Товарніцкої нас чекає зустріч із польською музикою в чарівному виконанні. У концерті звучатиме твір львівського композитора і органіста Тадеуша Махля. У третьому концерті виступить організатор і художній керівник фестивалів “Діапазон” Ірена Цайтц. Органну майстерність вона переймала у найкращих педагогів світу: радянського органіста, львів’янина Самуїла Дайча та швейцарського метра Гі Бове. Її цьогорічна програма, як завжди, різноманітна і вишукана. Сюрприз нас чекає в четвертому концерті, який дасть молода американська органістка Лаура Уімет. Умовно концерт можна назвати концертом для органа і мультиплікації, але у її програмі багато інших несподіванок – невідомої нам музики, несподіваних виконавських рішень. І завершить фестиваль солістка Львівського будинку органної та камерної музики Надія Величко.
Фестиваль проводиться за участю та при фінансовій підтримці Львівської міської ради. Концерти відбуватимуться виключно по неділях.

Джерело: організатори фестивалю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *