«Мистецьку фосу» львову подарує святий Миколай

«До дня святого Миколая ми плануємо, що постійний ремісничий ярмарок-виставка «Мистецька фоса» біля стіни колишнього міського арсеналу на вул. Підвальній розпочне роботу», – про це  сказав засновник «Музею Ідей» Олесь Дзиндра.

Львів’ян, які спостерігають за роботами у рові перед музеєм «Арсенал», цікавить, чи улягає це цегляне мурування під галереєю Низького муру якимсь реставраційним чи памяткоохоронним нормам, чи розглядала і погоджувала його проект консультаційно-методична рада при управлінні охорони історичного середовища Львова.

Відповідь на це дає Олесь Дзиндра. Аргументом на користь того, що це не самочинство, має бути інформація про те, що «Мистецька фоса» – перший із семи проектів в рамках розробки культурно-туристичного маршруту «Вулицями львівських ремісників» в рамках великого культурологічного проекту Львівської міської ради. Окрім вул. Арсенальної, новий культурно-туристичний маршрут «Вулицями львівських ремісників» включатиме об’єкти на пл. Митній, пл. Соборній та вул. Валовій. Цей проект львівські керівники культурної галузі опрацьовували спільно із управлінням охорони історичного середовища Львова. Проектні роботи авторства львівського архітектора Віктора Жмака виставляли і обговорювали у «Музеї ідей». В рамках реставрації архітектурних об’єктів Львова міська рада виділила кошти на відновлення оборонної стіни біля бійниць арсеналу і пониження рівня ровів між міськими мурами і арсеналом для створення мистецької зони.

Щоправда, спершу планували відкрити «Мистецьку фосу» до Дня міста, але у визначені терміни не впоралися (зокрема, й через брак фінансування). Тому тепер сподіваються відкрити її до дня св. Миколая.

«Ми робимо «Мистецьку фосу», щоб 365 днів на рік митці змогли демонструвати та продавати свої роботи, ілюструючи потужну історію розвитку ремесел у Львові. Фоса репрезентуватиме не окремих митців, а цехові об’єднання гончарів, ткачів, малярів, ковалів тощо. У липні із волонтерами з Голландії та безпритульними із ГО «Оселя» ми очистили рів від грунту й трави до брукованого замощення. Зараз докінчуємо робити сходи, вже підвели воду і спорудили туалет на розі вул. Братів Рогатинців та Підвальної, бо до цього часу в «Арсеналі» не було ні води, ні туалетів», – розповів Олесь Дзиндра.

джерело: ЗІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *