Завтра Національний музей у Львові виставить Шевченкові раритети

У четвер, 5 березня, о 15.00 у Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького (проспект Свободи, 20) відбудеться відкриття виставки, приуроченої до 195-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка. Такі виставки за традицією Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького споряджає щорічно із своїх фондів, які можуть похвалитися цікавою оригінальною Шевченкіаною. Традицію виставок до Шевченківських днів музей плекає від 1914 року.

Поряд із книжковим розділом експозиції, що його становлять 40 «Кобзарів» ХІХ–ХХ ст.: від першого видання 1840 року (факсимільне видання 1914 р.), другого (1860) – до санкт-петербурзьких, празьких, харківських, київських та львівських видань, на Шевченковій виставці завжди привертають увагу відвідувачів унікальний рисунок «Се мій батько» (1829–1830), який Шевченко виконав у 15-ти річному віці; «Автопортрет» (1848–1849) намальований у техніці сепії під час перебування в експедиції на Аральському морі, а також два офорти «Вірсавія» (1860) та «Притча про робітників на винограднику» (1858) за який у 1860 році Т. Шевченко Радою Петербурзької Академії мистецтв був удостоєний звання академіка гравюри.

Деякі твори Шевченкіани із фондів Національного музею цього року, зокрема славнозвісна посмертна гіпсова маска Кобзаря, що її зняв скульптор Клодт, демонструється у Львівському палаці мистецтв на казахсько-українській виставці «Шевченко. Повернення в Україну».

джерело:ЗІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *