Нові раритетні пам’ятки в Музеї Соломії Крушельницької

 У 2008 році фондова збірка Музею поповнилася цікавими матеріалами. Найціннішим здобутком став архів київського музикознавця Михайла Головащенка (1923-2005).

   Головащенко Михайло Іванович – музикознавець, критик, журналіст, видатний дослідник творчості яскравих представників української музичної культури, зокрема, співаків Галичини – Олександра Мишуги, Соломії Крушельницької, Модеста Менцинського, Олександра Кошиця. Родом зі Східної України, М. Головащенко здобув музичну освіту в Івано-Франківському музичному училищі (клас сольного співу). Згодом навчався на факультеті журналістики Київського університету (закінчив в 1956 р.). Заслужений діяч мистецтв України (1994). У 1997 р. його було висунуто на здобуття Державної премії України імені Тараса Шевченка.

   Усе своє життя Михайло Головащенко присвятив популяризації імені Соломії Крушельницької. В його архіві зберігаються листи, спогади, рецензії, оригінальні фотографії, особисті речі співачки, платівки, на яких записані твори у виконанні Соломії Крушельницької, музикознавчі статті й розвідки про неї. Ці матеріали стали основою двохтомного видання “Соломія Крушельницька: Спогади, матеріали, листування / Упорядкування, вступна стаття, коментарі М. Головащенка, Київ, 1978-1979”. Упродовж тридцяти років ця праця залишається основною джерельною базою для дослідників життя і творчості Соломії Крушельницької.

   Михайло Іванович був одним з фундаторів та ініціаторів створення нашого Музею. Ще у 1980-х рр. він передав частину свого архіву до Музею; більшість цих матеріалів представлені в постійній експозиції.

   Всі ці роки Михайло Головащенко був для працівників Музею щирим порадником, професійним консультантом, ініціатором багатьох акцій, учасником музейних заходів.

   Дослідник мав намір передати матеріали про Соломію Крушельницьку із свого архіву до львівського Музею співачки. На жаль, за життя йому не вдалося цього зробити. Заповіт Михайла Івановича виконав його син Тарас, який у грудні минулого року передав архів свого батька у фонди нашого Музею.

   Працівники Музею висловлюють щиру подяку партії Конгрес українських націоналістів, зокрема голові Львівської ОО М. Пшевлоцькому та Київської ОО Ю. Шепетюку, за допомогу у транспортуванні архіву Михайла Головащенка з Києва до Львова.

   Ще одним цінним “передноворічним подарунком” стала колекція платівок з архіву народного артиста України, відомого співака і педагога професора Володимира Ігнатенка. Збірка налічує близько 500 сучасних платівок із архівними записами голосів всесвітньовідомих оперних співаків – Енріко Карузо, Маттіа Баттістіні, Маріо дель Манока, Маріо Ланца, Анатолій Солов’яненко та ін.

   Меморіальний фонд Соломії Крушельницької поповнився також новими матеріалами – два елегантні фотелі з родинного будинку Крушельницьких у селі Дубина передала до музею пані Лариса Крушельницька.

   Німецькі музикознавчі видання початку ХХІ ст., що надійшли до музею у 2008 році, свідчать про популярність імені Соломії Крушельницької в сучасному світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *