Михайло Іллєнко: «Довели, що українське кіно може бути конкурентоспроможним»

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь»
«ТойХтоПройшовКрізьВогонь»

Стрічка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» проходить в Україні з аншлагами

Львів став двадцятим містом, яке запросило на широкі екрани український фільм режисера Михайла Іллєнка “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”.


На прем’єру до міста Лева приїхали Михайло Іллєнко, генеральний продюсер Володимир Філіппов, виконавець головної ролі – актор Київського муніципального театру Дмитро Лінартович – та актор Львівського театру ім. Леся Курбаса Олег Цьона. Стрічку, яка пройшла чимало випробувань на шляху 5-річного створення, супроводжують аншлаги по всій Україні. За результатами голосування глядачів фільм “ТойХтоПройшовКрізьВогонь” отримав Гран-прі ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю. За словами творців стрічки, на черзі – підкорення Канна…

Запекла війна у небі когось окрилює, а інших зрівнює із землею. Молодий льотчик Іван Даценко знав це як ніхто інший. Він — ас у своїй справі, Герой Радянського Союзу, який здійснив близько трьохсот бойових вильотів. Але від проникливої ворожої кулі “Золота зірка” не порятує. Літак Івана було збито поблизу Львова 19 квітня 1944 року. Він не загинув, проте подальша його доля оповита чутками та домислами. Є свідчення, що після німецького полону та сталінських таборів Іван втік до Канади, де став вождем індіанського племені…

Історія про молодого льотчика з Полтавщини стала основою для сюжету стрічки Михайла Іллєнка “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”. За словами режисера, попри численні труднощі, фільм таки дійшов до глядача та отримав його схвальні відгуки. “Через несвоєчасне надходження фінансування з держбюджету кіно знімали п’ять років, – розповів “ВЗ” Іллєнко. – Це було випробування для акторів, режисерів, продюсерів. Але ми не опускали рук і діждалися дня, коли наше творіння вийшло на широкі екрани і збирає повні зали глядачів. Вдалось побороти усталену думку, що українське кіно не може бути конкурентоспроможним”.

Фільм знято виключно за українські кошти, силами українських кіновиробників та з залученням лише українських акторів. Генеральний продюсер стрічки Володимир Філіппов наголошує, що ще кілька років тому в Україні була відсутня суттєва ланка технологічного циклу поствиробництва — кольорокорекція та зведення Dolby-звуку, без яких неможливе створення сучасного прокатного кіно. Продюсерам фільмів доводилося возити кіноматеріали за кордон. Це суттєво впливало і на бюджет фільмів. Але зараз Україна має все для того, аби творити своє кіно власними руками.

На створення стрічки “ТойХтоПройшовКрізьВогонь” було витрачено близько 16 млн. грн., 10 млн. з яких профінансувала держава, 6 млн. – кошти продюсера та інших. “Для американського кінематографа 16 млн. грн. — це малобюджетка, про яку ніхто ніколи не дізнається, – зазначив “ВЗ” Володимир Філіппов. – За європейськими розцінками – це арт-хаусне кіно, куди залучено максимум восьмеро акторів, локації розташовані в ме­жах одного району і немає жодної комп’ютерної графіки. А ми за ці гроші розгорнули історію, яка охоплює період від 1933 до 1968 року. А локації простягнулись від села на Полтавщині – до індіанського селища під Ванкувером”.

Створювалася картина за технологією, прийнятою у більшості сучасних кінокомпаній. Зйомки велися професійною цифровою кінокамерою, монтаж та обробку знятого матеріалу здійснювали за допомогою сучасної комп’ютерної техніки. Додавалися спецефекти та ЗD-графіка. Готовий фільм переводили на кіноплівку для показу у кінотеатрах.

Михайло Іллєнко наголошує, що прагнув створити сучасне кіно про українського героя. “Голлівудські стрічки показують глядачеві богатирів, з яких хочеться брати приклад, – каже режисер. – Але в Україні були і є свої герої — такі, як хоробрий льотчик Іван Даценко, що називає себе Іваном Додокою”.

Івану у житті справді довелось пройти вогонь. Він постає перед глядачем мужнім воїном, що не боїться кидати виклик оповитому пеклом війни небу. Іван також є відданим сином своїх батьків і з тугою згадує рідну хатину в селі та лелек – як вірних її охоронців. В атеїстичний радянський час вірить у Бога та любить рідну землю. Додока співає народні пісні у таборах та навчає їх індіанських дітей. Український магічний дух допомагає йому у небі знайти шлях, а на землі ховатись у вовчій шкурі. Та головне Іван Додока — відданий чоловік, який долає всі небезпеки заради того, аби знову обійняти свою кохану дружину Любу, з якою його розлучила війна та зрада друга. Тема кохання червоною ниткою проходить крізь увесь фільм.

Виконавець головної ролі Дмитро Лінартович зазначив, що йому приємно було перевтілитись у мужнього українського богатиря. “Герой Радянського Союзу в індіанському пір’ї, який розмовляє українською, – це незвично і заворожуюче водночас, – каже актор. – Імпонує, що після прем’єри стрічки мене називають “українськими Джонні Деппом та Рембо”. Це ж моя перша масштабна акторська робота. Завдяки Михайлові Іллєнку та цій ролі отримав потужну путівку у кіномайбутнє”.

У «Кінопалаці» та кінотеатрі імені О. Довженка стрічка Михайла Іллєнка “ТойХтоПройшовКрізьВогонь” демонструватиметься до 15 лютого, у кінотеатрі «Планета кіно IMAX» – до 29 лютого, у кінотеатрі «Львів» – з 24 лютого до 1 березня.

джерело: Інна КОРЧУК , “Високий Замок”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *