У Львові презентують фільм про Грицька Чубая

10 вересня, середа, о 14:00 у Ресторані імпровізацій Грушевський cinema jazz (проспект Шевченка, 28) відбудеться прес-конференція щодо знятого у Львові документального фільму про культового поета Грицька Чубая.

Цього року львівський режисер Олександр Фразе-Фразенко зняв документальний фільм про Григорія Чубая.

У фільмі Ігор Калинець, Юрій Винничук, Микола Рябчук, Олег Лишега, Юрій Кох, Володимир Кауфман, Юрій Брилинський та ін. допомагають доньці поета, Соломії Чубай, пізнати краще батька.

Журналісти матимуть нагоду першими побачити уривок з фільму.

Прем’єра фільму відбудеться в Рамках “Форуму видавців” 14 вересня о 18:00 у приміщенні Грушевський cinema jazz. Після прем’єри відбудеться концерт, на якому пісні на вірші поета виконаютьТарас Чубай, Віктор Морозов та гурт«Джалапіта». Вхід на прем’єру буде 100 грн.

Учасники прес-конференції:
Соломія Чубай – донька поета
Олександр Фразе-Фразенко – автор фільму

«Григорій Чубай був найяскравішими представниками львівського андеґраунду, який існував поруч з київським і був не менш значущим і цікавим, однак його досліджено значно менше. Львів’яни, які об’єдналися навколо самвидавного часопису „Скриня”, організованого Чубаєм, творили одночасно з поетами „київської школи”, однаковим у них було і неприйняття суспільства. У передмові до книги Григорія Чубая „Плач Єремії”, виданої у Львові 1998 року, Іван Дзюба називає поета одною з найзвабливіших і найзворушливіших легенд українського безчасся 70-80-х років. Це була, насамперед, львівська легенда, бо, можливо, без впливу Чубая багато хто з тутешніх митців не відбувся б, чи відбувся трохи по-іншому. Чубай, незважаючи на закритість кордонів, привніс в радянський Львів дух модерної Європи, він носив ту Європу в собі, і тим справив значний вплив на подальше мистецьке життя Львова, таки європейське.» (Іван Дзюба)

Минулого року збірка поезій Григорія Чубая «П’ятикнижжя» отримала гран-прі на Львівському Форумі видавців