Львівський фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art 2014 оголосив переможців

Сьомий львівський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art оголосив цьогорічні фільми-переможці.

Гран-прі фестивалю здобула стрічка польського режисера Матеуша Гловацького «Вбити тітку» — 30-хвилинна «чорна» комедія з елементами абсурду про студента, що задумав позбутися своєї тітки. Найкращою українською короткометражкою стала анімація режисерки Ольги Макарчук «Жуйка» — історія з життя звичайної жувальної гумки.

Нагородження переможців відбулося 27 липня, у день-закриття Wiz-Art 2014 у Львівському палаці мистецтв. Найкращі стрічки фестивалю оголосили члени журі — норвезька режисерка Ґюнхільд Енґер, українська режисерка Катерина Горностай та директор польського фестивалю короткометражних фільмів Short Waves Festival Шимон Стемплевскі. Крім гран-прі, нагороди також присуджували у номінаціях «Найкращий український фільм», «Найкраща режисура», «Найкращий сценарій» та «Найкраща операторська робота». Чотири режисери стрічок-переможців надіслали свої відеопривітання, які демонструвалися перед фільмами на закритті фестивалю.

«Я дуже радий, що «Вбити тітку» переміг на фестивалі Wiz-Art, — сказав режисер Матеуш Гловацький у своєму зверненні. — Це перший фестиваль за межами Польщі, на якому цей фільм переміг, і, напевно, останній. Я дуже щасливий, що це сталося в Україні, бажаю, щоб Україна була вільною». Під час нагородження фільму журі наголосило, що «Вбити тітку» є досконалим балансом між нереалістичною історією та переконливою її подачею, а сама стрічка відзначається дуже хорошою режисурою, монтажем і вдалим використанням комічних елементів.

Найкращим українським фільмом була названа 8-хвилинна анімація Ольги Макарчук «Жуйка». Журі відзначило, що бути жувальною гумкою протягом 8 хвилин часом може бути цікавіше, ніж бути людиною.

Нагороду в номінації «Найкращий сценарій» здобув британський фільм режисера румунського походження Адріана Сітару «Партнерство» за, як зазначило журі, незвичний спосіб подати звичну проблему в сексуальних стосунках з гумором і реалістично. У цьому фільмі молода пара знайомиться зі своїм сусідом, який, будучи прикутим до інвалідного візка, підглядає за парою з вікна. Знайомство приносить несподівані відкриття обом сторонам.

Нагороду за найкращу режисуру отримав фільм режисера турецького походження Ілкера Чатака «Де ми». Ця драма розповідає історію колишньої наркоманки Крістіни, яку було позбавлено материнських прав. Тепер Крістіна хоче відновити зв’язок з донькою, але невідомо, чи це справді найкращий вихід для обох. Оголошуючи переможця в цій номінації, журі відзначило, що стрічка «Де ми» вдало відтворила той делікатний момент, коли его матері поступається любові до доньки. У своєму відеозверненні Ілкер Чатак розповів, що ця нагорода Wiz-Art стала його першою режисерською відзнакою, й подякував журі та глядачам за визнання його роботи.

Нагороду за найкращу операторську роботу отримала нідерландська стрічка «Урожай». Цей експериментальний фільм-метафора мистецького дуету Хаї Гертоґ та Ніра Надлера про придушення бунту дерев у оливковому гаї був відзначений журі за «візуально смішний та абсурдний спосіб зобразити жахіття терору». Хая Гертоґ у своєму відеозверненні розповіла, що стрічка є осмисленням останніх подій у світі, й зокрема — в Україні, тому для режисерів стало честю бути відзначеними на українському фестивалі.

Два фільми-учасники конкурсу отримали спеціальні відзнаки журі. Стрічка «Тушковане м’ясо та пунш» британського режисера Саймона Елліса — це проста історія про баланс влади у стосунках між жінкою і чоловіком, втілена в життя за допомогою надзвичайної операторської роботи та складної режисури героїв. Володар другої спеціальної відзнаки стрічка Павела Веснакова «Честь», що розповідає про літнього чоловіка, який не може прийняти свого гомосексуального онука, — це приклад фільму, який змальовує одну проблему через іншу, завдяки чому легше змиритися з обома.

У цьогорічному конкурсі фестивалю Wiz-Art взяли участь 26 стрічок — 15 у міжнародному конкурсі та 11 — у національному. Усього ж протягом фестивалю показали понад 70 фільмів з різних країн світу. Спеціальною подією фестивалю стала участь у фестивалі режисерів об’єднання документалістів «Вавилон’13». У рамках Wiz-Art відбулися чотири покази підбірки найкращих короткометражок «Вавилону’13» про український громадянський протест, крім того, режисери Юлія Шашкова, Володимир Тихий та Костянтин Кляцкін узяли участь у дискусії «Документальне кіно — інструмент боротьби в Україні».

В рамках освітнього блоку фестивалю Wiz-Art Film School відбулися майстер-класи режисерок Катерини Горностай та Ольги Макарчук й сценаристки Жанни Озірної (Україна), режисерки Ґюнхільд Енґер (Норвегія), а також режисера Ізмаеля Нава Алехоса (Мексика).