Програма Нацioнального стенду «Книжки Росiї» на Форумі видавців

Програма Нацioнального стенду «Книжки Росiї» на Форумі видавців.

Час Захід Участники Місце Короткий опис

13 вересня

11.00-13.00 Публічна лекція «Маштаби терору» Арсеній Рогінський Полiтехничний інститут, вул. Степана Бандери, 12 Відомий історик та правозахисник, Голова Міжнародного історико-просвітницького, правозахисного та благодійного товариства «Меморіал» розповість про те, як ми дізнаємося про терор, його жертв та катів, які джерела є в нашому розпорядженні, які висновки про масштаби терору ми можемо зробити на їх підставі.
14.00-15.00 Відкриття стенду та виставки з сучасного книжкового оформлення Генеральний консул Росії у Львові,Дмитро Іцкович,

Максим Амелін,

Андрій Бондаренко, Леонід Тішков

Національний стенд Росії,Палац мистецтв,

вул. Копернiка, 17,

3 поверх, 454 місце

На виставці представлятимуться роботи А.Бондаренка, який оформлював книги багатьох улюблених читачем сучасних російських письменників: Володимира Сорокіна, Захара Прилепіна, Людмилу Уліцьку, Льва Рубінштейна, Сашка Соколова, а такоє Л.Тішкова, який оформлював книги Іллі Ільфа та Євгена Петрова, Карела Чапека, Льюїса Керолла, Козьми Пруткова, Михайла Блгакова, Євгена Замятіна (гран-прі на міжнародній виставці в Лейпцігу, 1989 р.) Першим в Росії почав ілюструвати книги обериутів та близьких до них Даниїла Хармса, Миколи Олейнікова, Олександра Введенського.
14.00-15.00 Друга церемонiя вручення міжнародної премії “ПирОГИ – Жива вода» Данило Файзов, Юрiй Цвєтков Музей-ресторан “Сало”, вул. Свободи, 6/8
15.00-16.30 Презентація російсько-українського проекту «Літературна експедиція 2012» Максим Амелін,Леонід Тішков, Олена Костюкович, Борис Бурда, Юрій Володарський, Костянтин Сігов,

Ірен Роздобудько,

Олександр Кабанов,

Віталій Портніков

Національний стенд Росії,Палац мистецтв,

454 місце, вул. Копернiка, 17,

3 поверх, 454 місце

Експедиція відбулася в період з 16 травня по 6 червня. В проекті взяли участь більше ніж 70 українських та російських письменників, поетів, перекладачів, журналістів, учених, артистів. Було організовано та проведено 70 заходів в 11 містах України: Київ, Канів, Черкаси, Кам’янка, Кременчук, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Нова Каховка, Херсон, Миколаїв, Одеса. Будуть показані відеоматеріали, що знімалися впродовж експедиції. Учасники поділяться своїми враженнями та вдповідатимуть на запитання
16.00-18.00 Публiчна лекція «Журналісти-паразити» Валерій Панюшкін УКУ, вул. І. Свєнціцького Соціальні мережі так змінили інформаційне поле, що в інформаційній конкуренції перемагає не той, хто виробляє достовірну новину або унікальний коментар, а той, хто першим добіжить до комп’ютера і напише банальність, навіть якщо і ця банальність, і сама новина, про яку написано банальність, є брехнею. От і виходить, що журналісти більше не роблять новини, а паразитують на новинах. 
20.00-22.00 Кулінарний майстер-клас«Збагачення української кухні» Борис Бурда Ресторан «Дарвін», вул. Шевська, 6  Темою майстер-класу стануть страви, які є  нескладними та зручними, але не мають традиції в побуті України, хоча  були б надзвичайно доречні в нашому кліматі та з нашим прилавком.  В ході майстер-класу Борис Бурда готуватиме і розповідатиме про форшмак, іспанське гаспаччо, американський севіче та крижаний ягідний салат.
21.00-22.00 Виставка «Подорож приватного Місяця навколо світу»,  Леонід Тішков Кафе «Двері в…»,  вул. Федорова, 18 Експозиція складається зі світлин, які було зроблено під час подорожі великого «приватного» Місяця художника Леоніда Тішкова в різні міста та країни світу. За 10 років своїх подорожей Місяць побував всюди: від Передєлкіна до Арктики. Пiд час виставки планується показати сам місяць. Це щасливий випадок для городян та гостей міста – побачити місяць своїми очима. На виставцi буде організовано презентацію нової книжки-картинки художника «Хлопчик та Місяць» (видавництво О.Г.И., 2012 рік). 

14 вересня

11.00-12.00 Презентація книги Леоніда Тішкова «Хлопчик та Місяць»  Леонід Тішков Національний стенд Росії,Палац мистецтв,

454 місце, вул. Копернiка, 17,

3 поверх, 454 місце

У книжцi з малюнками йдеться про дружбу хлопчика й Мiсяця.
12.00-14.00 Публічна дискусiя істориків та журналістів: «Тюрми. Долі. Історія. Музей» Арсеній Рогінський,  Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Мирослав Маринович Тюрма на Лонцького, вул. Степана Бандери, 1 Як використати приміщення тюрми у вигляді музею? Чого чекати від таких музеїв? Як розділити нацистський і радянський періоди: Якою є історія тюрем в Україні? Розмова з істориками та журналістами Росії та України. 
12.00-13.45 Дискусія «Хвороба як метафора»(Форум видавців спільно з Книгами Росії) Валерій Панюшкін,Олег Чабан, Марек Вiльчинський, Ді Бі Сі П’єр.

 

Палац Потоцьких,Дзеркальна зала, вул. Копернiка, 15 Проведення проблемної дискусії з приводу виходу українського перекладу книги Сьюзен Зонтаг (1933-2004) «Хвороба як метафора» (Illness As Metaphor, 1978).Відома американська письменниця і філософ, серед нагород якої була Премія Франкфуртського книжкового ярмарку «За шляхетність вільної думки», сама померла від лейкемії, її останнє дослідження називалося «Споглядаючи біль інших» (Regarding the Pain of Others).

Твори С.Зонтаг перекладено багатьма мовами, у т. ч. російською та українською («Про фотографію». Київ, 2002 р.; «Проти інтерпретації та інші есе». Львів, 2006 р.). Книга «Хвороба як метафора» видається українською мовою вперше.

14.00-14.45 Презентація проекту «Сучасні венеціанські поети в перекладі Тетяни Данильянц» Тетяна Данильянц Кав’ярня-галерея «Штука», вул. Котлярська, 8 Тетяна Данильянц, поет, кінорежисер, художник, творчість якої останні 17 років тісно пов’язане з Венецією та венеціанською культурою. З 2011 року працює над проектом «Сучасні венеціанські поети в перекладі Тетяни Данильянц», який включає до себе велику кількість поетів, серед яких Антоніо Баріна, Алессандро Бон, Маріо Стефані. 
14.00-15.30 Зустріч з автором «Києво-руського минулого в російській думці України»(Спільно з видавництвом «Лаурус») Олексій Толочко Академія друку,вул. Підвальна, 17 Презентація нової книги історика, члена-кореспондента Національної академії наук України Олексія Толочка «Київська Русь та Малоросія у ХІХ сторіччі»
14.00 -15.00 Поетичний вечiр Михайло Айзенберг та Микола Звягiнцев Кав’ярня «Меделін», пл. Коліївщини, 1
14.00-15.30 Публічна дискусiя «Професія: перекладач. Розмова з Оленою Костюкович про переклади, сучасну літературу і не тільки» Максим Амелін, Олена Костюкович Бібліотека Данила Галицького, вул. Сiчових стрiльцiв, 6 Складності перекладу: як перекладати з нерідної мови на рідну, з рідної на нерідну і з однієї рідної на іншу нерідну. Чи є перекладний твір твором втора чи це вже самостійний твір перекладача. Якими навичками та вміннями має володіти перекладач і як цьому можна навчити. Які особливості професії літературного агента? Що і як читають на Заході? Про це і багато інше в бесіді з Оленою Костюкович – постійний перекладач відомого італійського письменника Умберто Еко. Модератор – Максим Амелін – поет і перекладач.
15.00-16.45 Публічна дискусія: «Як розповісти нащадкам про епоху терору?»(Спільно з Форумом видавців)

 

Арсеній Рогінський, Войцех Пестка, Генрик Грінберг Актовий зал Политехнічного інституту, ул. Степана Бандери, 12 Спільно з Форумом видавців в рамках фестивалю Бруно Шульца у Львові
16.00-17.00 Презентація книги «Історія нашого часу у виданнях «Історичної бібліотеки» Олена Струкова Національний стенд Росії,Палац мистецтв,

454 місце, вул. Копернiка, 17,

3 поверх, 454 місце

«Історична бібліотека» видає не тільки книги про минуле. В центрі нашої уваги – актуальні події, які незабаром стануть історією. Ми представляємо видання, присвячені нашому часу: «Всі на вибори президента Росії!» – ілюстрований альбом плакатів та листівок, виборчих кампаній 1991 – 2000 років, каталог виставки «Губернаторська листівка», де зібрано поздоровчі листівки різноманітних державних установ, а також монографію «Альтернативна періодика», присвячену виданням перших політичних партій нової Росії.
17.00-19.00 Публічна дискусія «Все про книжковий дизайн» Леонід Тішков, Андрій Бондаренко Кафе «Двері в…»,  вул. Федорова, 18 Книжковий дизайн – одна з найцікавіших галузей дизайну. Перед художниками стоїть завдання: як оформити книжку так, аби вона привертала увагу читача, але не заважала сприймати текст. 
18.00-19.30 «Система координат. Відкриті лекції з російської літератури 1970-2000 рр.: Альманах. 25 років по тому». Михайло Айзенберг Бiблiотека Данила Галицького (вул. Сiчових стрiльцiв, 6). В кінці 1980-х років виникла поетична група «Альманах», однією з цілей якої були спільні регулярні виступи. В той час публічні читання вже були можливі, а публікації – не дуже. До групи увійшло семеро естетично різноманiтних, але поєднаних багаторічним дружнім спілкуванням поетів: М. Айзенберг, С. Гандлєвський, Т. Кібіров, Д. Новіков, Д. А. Прігов та Л.Рубінштейн, а також співак А. Ліпський. Апогеєм існування «Альманаху» стала поетична збірка «Особова справа» («Личное дело №»), що вийшла 1991 року, а зараз є бібліографічною рідкістю.

15 вересня

12.00-14.00  Публічна лекція про сатиричну літературу «Історія Росії. Короткий курс крізь призму сатири» Віктор Шендерович Галерея Дзиґа, вул. Вірменська, 35 Сатирики та історики – «споріднені» професії. Можливо, без сатириків історикам взагалі було б непереливки. Це прекрасно доводить відомий російський сатирик, публіцист, автор легендарної програми «Ляльки» («Куклы») Віктор Шендерович. Мова йтиме про історію Росії, а отже, неминуче, також і про значний період історії України.
14.00 -15.00 Презентація поетичної антології«Московський рахунок»

 

Максим Амелін, Олексій Цвєтков, Борис Херсонський, Марія Галіна, Олександр Кабанов Національний стенд Росії,Палац мистецтв,

454 місце, вул. Копернiка, 17,

3 поверх, 454 місце

Поетичнi читання лауреатiв премiї «Московський рахунок»
15.00-16.00 Презентація книги «Червоний шум» Тетяны Данильянц Тетяна Данильянц Національний стенд Росії,Палац мистецтв,

454 місце, вул. Копернiка, 17,

3 поверх, 454 місце

Творча зустріч з поетом та кінорежисером Тетяною Данильянц: презентація поетичної книги «Червоний шум» (видавництво О.Г.И., 2012 р.) та показ документальної стрiчки про венеціанців «Сад, який скрито» (53 хвилини). 
19.00 -22.00 Концерт Віри Полозкової Віра Полозкова Клуб «Picasso», вул. Зелена, 88. Віра Полозкова – поет, актриса, драматург. Віра Полозкова – культурний герой покоління. В 2011 році у поетеси вийшов дебютний альбом «Знак нерівності», а також з’явилася своя рок-група. Вже перший гастрольний тур колективу наробив багато шуму. Віра і Ко проїхали всі великі російські міста, скрізь збираючи повні концертні зали. До Львова Віра приїде з акустичним концертом. Більше прозорості та сонця в аранжуваннях Кожний концерт – експеримент та рerformance в режимі реального часу. Під музичний супровід Віра виконує свої прозові тексти, вірші з індійського циклу «Короткий метр». Не пропустіть одного з найромантичніших заходів цієї осені!
19.30 – 21.00 Публiчна дискусія «Пострадянська література» Захар Прилепін Трапезна Музею історії релігії, Музейна пл., 2 Розмова про літературу з одним з найвідоміших письменників Росії

16 вересня

11.00-13.00 Кулінарний майстер-клас Олена Костюкович Пастерія «Bianco Rosso», пр-т. Свободи, 6/8 Майстер-клас з кулінарії та вміння читати через кулінарні рецепти культуру та особливості народу. Цього разу майстер-клас буде про різотто, за приготуванням якого йтиме мова про італійську кухню, кулінарні особливості різних регіонів Італії, відношення італійців до їжі та життя. Також планується показ фрагментів зi стрiчки «Гіркий рис» (Італія, 1949 рік).Олена Костюкович – автор книги «Їжа. Італійське щастя» та єдиний перекладач Умберто Еко на російську мову.

 

12.00-14.00 Публічна дискусія «Історія культурних спільнот 60-70-х років» Андрій Дмитрієв Кав’ярня-книгарня  «Кабінет», вул. Винниченка, 12. Культурнi середовища пшздньорадянської доби — феномен, що потребуе дуже пильноїуваги. Саме там нарождувався культурний та громадянський протест. Саме там формувалися культурнi тренди, що не збули свого значення ще й сьогоднi.
14.00-15.45 Дискусія про російські переклади Бруно Шульца та рецепції магичного реалізму в Россії(Спільно з Форумом видавців) Захар Прилепін,Андрій Дмитрієв,

Гліб Шульпяков, Ігорь Сід, Катерина Дайс, Данило Файзов, Юрій Цвєтков, Віктор Єрофеєв, Леонід Цивьян

Львівська обласна универсальна наукова бібліотека, Галицька пл., 10 

 

В рамках фестивалю Бруно Шульца у Львові
14.00-16.00 Публiчна дискусія «Литература і театр» Віра Полозкова, Павло Арье, Оксана Дудко Кав’ярня-книгарня  «Кабінет», вул. Винниченка, 12. Розмова росiйської поетеси й актриси Вiри Полозкової, iсторика культури Оксани Дудко та драматурга  Павла Арье про стосунки мiж лiтературою й театром сьогоднi.
19.00-21.00 Концерт «Шендерович наживо» Віктор Шендерович Музей-ресторан «Сало», пр-т. Свободи, 6/8 Читання сатиричних заміток, драматичних уривків, розмова про головне.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *