На Форумі видавців перекладачі об’єднаються у спілку та проголосять маніфест: «Перекладач не дивак-ентузіаст»

Форум видавців

Українські перекладачі на Форумі видавців готуються об’єднатися у спілку та проголосити  маніфест, основні положення якого буде вироблено під час фестивалю перекладів TRANSLIT, який традиційно проходить в рамках Форуму видавців у Львові.

«За 20 років незалежності в Україні вже виробився стереотип перекладача як дивака-ентузіаста, сподвижника книжкової справи, що відкриває простір для спекуляцій на тему вартості та якості його праці. Новостворена Творча спілка перекладачів та письменників (ТСПП) ставить питання про професію перекладача: тут ідеться і стандарти якості перекладу, але також і забезпечення умов праці. Переклад – це творча праця, тотожна праці письменника. Вона заслуговує на пошану й гідну оплату!» – підкреслює Неля Ваховська, ініціатор утворення Спілки перекладачів.

ТСПП запрошує всіх, хто має чи хоче мати справу з написанням і перекладом прози, поезії, філософії, соціології, художніх чи документальних фільмів, завітати на День перекладача, який вперше в Україні відбудеться  13 вересня на Форумі видавців.

У програмі: розмова з головою німецької спілки перекладачів Томасом Бровотом про самоорганізацію спільноти в Німеччині, презентація ТСПП, дискусія молодих перекладацьких ініціатив про здобуття незалежності від ринку, а також воркшоп зі спільного написання маніфесту перекладачів та його перформанс-презентація в публічному просторі.
На завершення – вулична вечірка з неймовірними Анатолієм Бєловим і групою Emblika Quali.

Міжнародний фестиваль перекладів TRANSLIT у рамках Форуму видавців у Львові відбудеться вдруге. TRANSLIT має на меті промоцію перекладацької діяльності, адже формування нової перекладацької школи та високий рівень перекладів – одна з найважливіших передумов інтегрування української літератури і світовий контекст та якісне представлення сучасної світової літератури в Україні.

У програмі фестивалю зустрічі з перекладачами, презентації перекладних видань та дискусії про стан та перспективи перекладацької справи в Україні, зокрема  «Переклад: натхнення vs зобов’язання», «Вибір тексту. Комунікація і приватність у перекладі» та «Інтерпретація тексту. Неперекладність: зрозуміти і відтворити».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *