16 Міжнародна книжкова виставка-ярмарок «Форум видавців у Львові»

16 Міжнародна книжкова виставка-ярмарок «Форум видавців у Львові» відбудеться 10-13 вересня у Палаці Мистецтв, на вул. Коперника, 17. Цього року найбільший у світі ярмарок української книги та водночас один із найбільших книжкових ярмарків у Східній Європі за кількістю учасників і подій культурної програми, що традиційно проходитиме під гаслом «Час читати», приготував понад 250 різних заходів.

    Організатори: ГО «Форум видавців», Львівська міська рада, Державний комітет телебачення та радіомовлення України.

    Форум проводиться за підтримки Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

    Партнери: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Мистецьке об’єднання «Дзиґа», Книжковий світ BOOKLAND, видавництво «Мікко», мережа книгарень «Книжковий супермаркет».

    Статистика: У книжковому ярмарку візьмуть участь 600 українських та іноземних видавництв книжок і періодичних видань, видавничі організації, підприємства гуртової та роздрібної книжкової торгівлі, поліграфічні підприємства, виробники та розповсюджувачі електронних видань, програмного забезпечення, аудіо- та відеопродукції, бібліотеки, громадські організації, літературні агенції, асоціації, культурні центри та фонди. 31 іноземних і 135 українських авторів відвідають Форум видавців. Очікується 70 тисяч відвідувачів за 4 дні. Експозиційна площа – 1446 м., кількість учасників, які замовили стенди, – 223. Кількість акредитованих журналістів – наразі 130. Кількість акредитованих ЗМІ – 200 національних, регіональних та місцевих. Серед них телеканали Інтер, 1+1, Перший національний, 5 канал, Новий, СТБ, ICTV, НТН та інші.  

    Найважливіші  події:

    – Прес-конференція організаторів «Форуму видавців у Львові» (10 вересня у дзеркальній залі Палацу Потоцьких).
    – Урочиста академія з нагоди відкриття 16 Форуму видавців та 4. Міжнародного літературного фестивалю відбудеться 10 вересня у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької). На відкритті будуть присутні найвищі посадові особи Львова та Львівської області, багато відомих представників української культурної, інтелектуальної та політичної еліти з усієї України.
    – На вже традиційному конкурсі «Книга Форуму видавців» поважне журі визначить найкращі книжки, видані спеціально до Форуму видавців, і присудить Гран-прі.
    – У 4 Міжнародному літературному фестивалі беруть участь понад 260 письменників з України, Австрії, Білорусі, Великобританії, Каталонії, Ізраїлю, Латвії, Литви, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, Сербії, Словаччини, США, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії та Шотландії. До нас завітають Коля Менсінг, Джон Бернсайд, Гюнтер Фрайтаг, Ірен Френ, Ольга Токарчук, Енрік Казасес та інші. Проводиться до 30 акцій щодня, серед них: дискусії, читання-тандеми українських та закордонних письменників, авторські читання, відеопоезія, чати з письменниками, яскраві перфоменси. У головній дискусії фестивалю «Сучасна література: національне versus глобальне» візьмуть участь Іґор Стокфішевський (Польща), Альгерд Бахаревіч (Білорусь), Роман Симич (Хорватія), Джон Бернсайд (Велика Британія), Енрік Казасес (Каталонія), Наталка Сняданко та Остап Сливинський (Україна). Дискутуватимуть також про «Переклад: наслідування, тлумачення чи коментар?» (Ірина Шувалова, Ілля Стронґовський та інші), «Чи потрібна європейцям свобода» (Егідійус Алєксандравічус (Литва), Адам Міхнік (Польща), Алєксєй Цвєтков (Росія/США), Оксана Пахльовська (Україна/Італія). «Що потрібно українській літературі, аби бути успішною за кордоном» вирішать письменники, книговидавці, журналісти, працівники культурних фондів, міська влада і представники бізнесу. Про письменників, які ще торік були з нами, прийдуть згадати їхні друзі й знайомі на літературний вечір «Кожелянко – Римарук – Покальчук – Гончар. З нами і посеред нас». Для наймолодших літераторів відкриває свої кордони «Молода республіка поетів». Незабутньою стане «Ніч поезії і музики нон-стоп», яка відбудеться з 12 на 13 вересня у КМО «Дзиґа».

    Почесний  гість Форуму – автор світових бестселерів, письменник і філософ із Норвегії Юстейн Ґордер. Понад 30 мільйонів читачів із 53-х країн світу, включно з Україною, придбали його дивовижний роман про історію філософії «Світ Софії».

     – Виставки: «Гоголь народився» відомого українського художника Сергія Якутовича. Організатори: «Я Галерея» за підтримки Міністерства культури і туризму України   (Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького); «Сучасні литовська каліграфія і типографіка у проекті «Подорожуючі літери». Проводиться за сприяння Посольства Литовської Республіки в Україні (Музей ідей); фотовиставка Галини Вдовиченко «Замок Гербуртів. Тамдевін. Гармонія без Фотошопа». Організатор: конкурс «Коронація слова» (Львівське відділення «УкрСоцБанку»).

    – Книжковий ярмарок. Укладання контрактів, роздрібна торгівля, автограф-сесії відомих письменників, презентації нових книжок.

    – Благодійна акція «Подаруй дитині книжку».  

Літературно-книжкові акції проходитимуть у Палаці Мистецтв, Палаці Потоцьких, Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької, Львівському духовному театрі «Воскресіння», Львівському державному академічному театрі імені Леся Курбаса, книгарні «Є», Клубі Академії Сухопутних військ , Львівській обласній бібліотеці для дітей , Львівській організації НСПУ, в Італійському дворику Львівського історичного музею, КМО «Дзига», Кав’ярні-книгарні «Кабінет», Найдорожчій ресторації Галичини, Мазох-caf?, Хмільному Домі Роберта Домса , у затишних кав’ярнях, просто на вулицях міста.

джерело: прес-служба Форуму видавців