Естонський класик Арво Валтон на 18 Форумі видавців

Ще одна країна-гість 18 Форуму видавців – Естонія. Нещодавно стало відомо, що до Львова приїде сучасний класик естонської літератури Арво Валтон. Він – прозаїк, поет, перекладач, громадський діяч.

Народився 14 грудня 1935 року у Марьямаа. В дитинстві разом з сім’єю перебував на сибірському засланні. Після повернення навчався в Таллінському політехнічному інституті та закінчив драматургічне відділення московського Інституту кіномистецтва («ВГИК»). Працював гірським інженером, з 1968 року – на творчій роботі на кіностудії «Таллінфільм». Протягом багатьох років очолював Спілку письменників та Спілку кінематографістів Естонії, брав активну участь у відновленні державного суверенітету Естонії, після «співочої революції» у 1990 був обраний депутатом естонського парламенту. З 1996 року – президент Асоціації фіно-угорських письменників, докладає багато зусиль для захисту та збереження культур малих народів Росії.
Автор понад 50 книжок, провідний майстер естонської новелістики. Пише романи, вірші, сценарії до кінофільмів, мініатюри, афоризми, казки тощо. Його твори перекладено більш ніж 30 мовами світу. Лауреат численних літературних премій. Критика називає Валтона «естонським Іваном Франком».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *