Львівський міжнародний дитячий фестиваль-2011. Як це було.

Львівський міжнародний дитячий фестиваль-2011
Львівський міжнародний дитячий фестиваль-2011

28-30 квітня 2011 р. відбувся Львівський міжнародний дитячий фестиваль, який побив усі власні рекорди: 80 майстрів провели 120 годин безкоштовних майстер-класів з 55 різних видів творчості і мистецтва, 38 дитячих письменників та 18 найвідоміших ілюстраторів з України та Литви спілкувалися із дітьми-гостями Фестивалю на автограф-сесіях і майстер-класах. За оцінками організаторів, за три дні Фестивалю його відвідало понад 25 тисяч гостей.

Організаторами Фестивалю виступили Громадська організація «Форум видавців», Львівська міська рада, Львівська обласна рада та Львівська обласна державна адміністрація. Співорганізатори заходу – Посольство Литовської Республіки в Україні, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація, Українська академія друкарства, Львівський Палац Мистецтв, Львівська обласна бібліотека для дітей.

Почесний гість Фестивалю – письменниця Барбара Космовська з Польщі. Її твори для молоді належать до найулюбленіших книжок польських підлітків та їхніх батьків: «Буба» (перше видання 2002, відтоді перевидавалася 5 разів), продовження «Буба: мертвий сезон» (2007) та «Позолочена рибка». Під час Фестивалю письменниця зустрілась з школярами міста, читачами дитячих бібліотек, а також провела кілька автограф-сесій.

«Дуже важливо, що відбувається саме такий Фестиваль. Бо, правду кажучи, доросла людина ніколи не отримає стільки, як дитина, на таких фестивалях. Життя залежить не від дорослих, а саме від тих малих: це вони продовжать наші ідеї, таланти, творчість. Молода особа, яка читає, без сумніву, буде більш вразливою, ближчою, не зможе зганьбитися чи скривдити когось, не стане каменем на нашій дорозі», – вважає пані Барбара.

ПАРАД УЧАСНИКІВ ФЕСТИВАЛЮ – яскраве та феєричне дійство, яким розпочалось дитяче свято! Львів’яни та гості міста радісними усмішками та оплесками вітали на центральних вулицях міста понад 600 учасників параду: переможців Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія» з усіх областей нашої країни, АР Крим, міст Києва, Львова та Севастополя, переможців та лауреатів конкурсу костюмів літературних героїв м. Львова, дитячий телевізійний театр «Юрашки», ДТМ «Соняшник», театральний гурток «Легіт», спортивну команду з футболу «Франківець», гуртківців Міського Палацу культури ім. Гната Хоткевича, спортивні команди та гуртки УДЮМКів усіх районів міста Львова, мистецькі і творчі колективи шкіл та позашкільних закладів: студію культури та мистецтв «Спірограф», дитячий клуб ЛМГО Центр «Дорога», Львівську дитячу школу мистецтв №10, центр сучасного танцю «Сиріус», театр танцю «Талія» та багато інших.

А біля Палацу мистецтв учасників зустрічали та щиро вітали офіційні Талісмани Турніру «ЄВРО 2012» Славек і Славко!

УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ЛЬВІВСЬКОГО МІЖНАРОДНОГО ДИТЯЧОГО ФЕСТИВАЛЮ відбулося за участі голови Львівської обласної ради Олега Панькевича, міського голови Львова Андрія Садового, заступника начальника головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації Мирослава Сороки, проректора з наукової роботи Української академії друкарства Володимира Маїка, директора Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи НБУ Миколи Вознюка, Андрія Тарадая, комерційного директора видавництва «Грані-Т», яке є генеральним партнером цьогорічного Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія» та президента громадської організації «Форум видавців» Олександри Коваль.

Учасникам та гостям Фестивалю надіслали привітання Міністр культури України Михайло Кулиняк і Голова Державного комітету телебачення та радіомовлення України Юрій Плаксюк.

«Я дуже тішуся, що бачу на Фестивалі так багато книголюбів і книгоманів, гарних, усміхнених облич. Я знаю, що тут серед вас є, поки що маленькі, майбутні депутати і майбутні керівники Львова і області. А також я вірю, що десь тут є і майбутній Президент України. І я вітаю всіх майбутніх президентів, майбутніх депутатів, майбутніх вчених, вчителів, художників, письменників, лікарів, хороших людей. Тому що саме такі люди – хороші, добрі, правильні, які збудують нашу Україну вільною, незалежною, демократичною, виростають з малих читачів. І я тішуся, що ми всі тут разом і що ми любимо читати», – привітала усіх гостей Львівського міжнародного дитячого фестивалю його організатор, президент «Форуму видавців» Олександра Коваль.

Яскравим та незабутнім дійством стали виступи дітей та колективів – переможців та учасників Конкурсу костюмів літературних героїв, що відбувся у школах Львова за сприяння Управління освіти Львівської міської ради. Найкращим були вручені почесні дипломи та книжки від видавництв-учасників ярмарку дитячої книги «Форум – дітям». На сцені виступали творчі колективи із усіх районів Львова; діти розповідали вірші, співали пісні, танцювали, дитячі театри представляли сценки з вистав за творами улюблених книжок.

«Ми з театру «Перлинка, що у Шевченківському районі міста Львова, – поділилася враженнями керівник театру пані Оксана Бойчук. – Дітки з 99-ї школи сьогодні виступали на відкритті Міжнародного дитячого фестивалю з композицією «Снігова королева». Усім дуже сподобалося, адже діти дуже люблять такі заходи! На дитячому фестивалі ми вже вп’яте».

У межах ФЕСТИВАЛЮ ДИТЯЧОГО ЧИТАННЯ «КНИГОМАНІЯ» відбулося підведення підсумків Конкурсу «Найкращий читач України» та церемонія нагородження дітей-переможців з усіх областей України, АР Крим, міст Києва, Львова та Севастополя.

«Ми приїхали з різних куточків України, але нас об’єднує одне – любов до України і книжок», – хором говорили діти-переможці.

Конкурс відбувся в усіх областях Україні, тривав цілий рік, охопив понад 130 000 учасників. Почесного звання «Найкращий читач України» удостоєно 58 юнаків та дівчат, які вибороли головний приз – поїздку до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія». Програма Фестивалю була надзвичайно насиченою та цікавою. Діти створювали панно «Кольоровий світ», у великій сесійній залі Львівської міської ради зустрічались з міським головою Львова Андрієм Садовим, здійснили поїздку на «Чудо-поїзді», поспілкувались з улюбленими письменниками, позмагались у літературному квесті з Кока-Колою в центральній частині міста, взяли участь у засіданні дитячого журі конкурсу «Книжкове Левеня», відвідали ярмарок дитячої книги «Форум – дітям» та майстер-класи. І, звичайно, взяли участь у церемонії нагородження, де отримали почесні дипломи переможців, книжки від видавництв-партнерів: «Махаон-Україна», «Країна мрій», А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, «Піраміда», «Літопис», Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини. Книжки Костянтина Матвієнка «Час настав» та «Гроза над Славутичем» видавництва «Теза» передав переможцям Віталій Кличко.

Переможців привітали президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль, спеціаліст із зв’язків з громадськістю компанії «Кока-Кола» Євгенія Коваленко, бренд-директор видавництва «Грані-Т Ірина Балбек, співаки Олена Корнєєва, Мирослав Кувалдін та письменник Костянтин Матвієнко.

«Книгоманія» – це надзвичайно важлива подія для української громадськості. Вона об’єднує талановиту українську молодь та створює гарний приклад для підростаючого покоління, адже сформована культура читання – це запорука і грамотності, і освіченості, і шляхетності», – зазначає Олеся Жулинська, директор зі зв’язків із громадськістю Компанії «Кока-Кола Україна».

«КНИЖКУ ВІД ЗІРКИ» на фестивалі дітям дарували Левко Дурко, Олександр Божик, Тамара Горгішелі, Павло Табаков, Віктор Винник, Андрій Федотов, Олена Корнєєва, Мирослав Кувалдін, гурт «Шоколадка», Місько Барбара, Zоряна, Софія Федина, Остап Канака. Деякі зірки не тільки книжки читали, але й брали активну участь у майстер-класах, як от львівський співак Павло Табаков. Буквально за кілька хвилин до читання казок на сцені він іще домальовував на майстер-класі писанку із страусиного яйця.

«Писанкарство – це як жіноче, так і чоловіче заняття, я у цьому переконаний. Малювати таку величезну писанку важко, усі руки вже замурзані. А зараз ще книжку дітям читати. Але мені подобається малювати писанку, це як медитація або ж рибалка: можна зануритися у себе, доторкнутися до прекрасного. Цей фестиваль – дуже гарний, і я думаю, що діти відкриють для себе багато цікавого», – розповів співак.

ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧОЇ ТВОРЧОСТІ відбувся завдяки підтримці Програми і³ Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

Він включав такі заходи:

МАЙСТЕР-КЛАСИ ВІД ВІДОМИХ ІЛЮСТРАТОРІВ відбувались на Фестивалі щодня. 80 майстрів провели 120 годин безкоштовних майстер-класів з 55 різних видів творчості і мистецтва. Участь у майстер-класах взяло близько 5 тисяч дітей.

Майстер-клас «Білий слон удачі» проводив Кястутіс Каспаравічюс – відомий литовський письменник та ілюстратор, який отримав чимало нагород за свої казки та малюнки. Разом із львівськими дітьми митець творив «Білого слона удачі», який здатен виконувати бажання та приносити успіх своїм власникам. Сподіватимемось, що слон принесе удачу і львівським дітям, які написали та причепили до його спини понад п’ятдесят найпотаємніших бажань.

«Наскільки я знаю, всі ці бажання збуваються. Одного разу навіть я сам жартома написав, що хочу поїхати до Мексики – і, уявляєте! – за місяць отримав листа з мексиканського видавництва про те, що вони хочуть видати мою книжку іспанською! А ще за місяць мене запросили до Мексики на презентацію. Тобто за 2 місяці моя мрія збулась, а значить, щось є в тому слоні», – сказав Кястутіс Каспаравічюс.

Майстер-клас моментальних імпровізацій аквареллю «Світ акварельних імпровізацій» проводила художниця Сігуте Ах – лауреат багатьох міжнародних премій дитячих книжкових ілюстраторів, внесена до Почесного списку Міжнародної ради з книжок для дітей (IBBY).

«Нас прийняли на фестивалі як королівських осіб. Ми – у центрі уваги. Мені дуже сподобалася організація фестивалю: усе потрібне завжди поруч. Подібні фестивалі – це розкіш. Якби такі фестивалі робилися щодня – суспільство процвітало би культурно. Я поважаю цю нелегку працю і дуже тішуся, адже для нас, учасників, це справжнє свято», – ділиться враженнями Сігуте Ах.

Унікальним заходом Фестивалю стало СТВОРЕННЯ ДІТЬМИ 10-МЕТРОВОГО МАСШТАБНОГО МИСТЕЦЬКОГО ПАННО «КОЛЬОРОВИЙ СВІТ». Під керівництвом Голови правління благодійного фонду «Львівська дитяча галерея» пані Ольги Михайлик та директора Львівської дитячої школи народних мистецтв пані Галини Вихованської щасливий різнобарвний світ дитинства створили діти зі Львова, Києва, Донецька, Криму, Одеси, Черкас, Херсона та інших міст України. Понад 200 дівчаток та хлопчиків з усіх регіонів нашої держави продемонстрували власну індивідуальність та художньо відобразили своє сприйняття світу.

На МІЖНАРОДНІЙ ВИСТАВЦІ ІЛЮСТРАЦІЙ ДО ДИТЯЧИХ ВИДАНЬ було представлено понад 400 художніх робіт як відомих майстрів, так і початківців. Виставка була такою великою, що не помістилася в Палаці Мистецтв і частково була експонована у Львівській обласній філії Укрсоцбанку на площі Міцкевича. Співорганізатором виставки стала кафедра книжкової графіки і дизайну Української академії друкарства (завідувач кафедри Володимир Стасенко).

IV МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ДИТЯЧЕ ЧИТАННЯ І ІНТЕРНЕТ», що відбулась 28-30 квітня, зібрала учасників з України, Росії та Польщі. Всього було виголошено майже 30 доповідей, обговорено форми співіснування в культурному просторі сучасного дитинства традиційної книжкової та електронної культури. Відбувся обмін науковим і практичним досвідом, обговорення актуальних проблем інформатизації бібліотек для дітей. Співорганізаторами конференції виступили Українська академія друкарства (проф. Емілія Огар), Львівська обласна бібліотека для дітей (директор Лариса Лугова), Українська бібліотечна асоціація (президент Ірина Шевченко).

ЯРМАРОК ДИТЯЧИХ КНИЖОК, ІГРАШОК ТА РОЗВИВАЮЧИХ ТОВАРІВ «ФОРУМ – ДІТЯМ» проходив усі три дні фестивалю на першому поверсі Палацу мистецтв.

Катерина Кіт-Садова, дружина міського голови Львова: «Львівський дитячий фестиваль – це, ясна річ, дуже гарний захід. Я вирішила прийти сюди зі старшими дітьми та вибрати щось і для них, і для себе. Плануємо купити казки, також мене цікавлять біблійні видання для дітей».

Задоволені ярмарком були як покупці, так і продавці. Для гостей ярмарку видавці віддавали книжки за ціною видавництв, без націнки. Хоча деякі видавці нарікали, що виторги менші, ніж вони сподівалися: «Видно, всі гроші пішли на Свята!», – зауважив директор книготорговельної компанії «Книжкові джерела» Михайло Ватуляк.

«Наше видавництво існує менше року, тож це наша друга участь у книжкових ярмарках Форуму видавців загалом і перша – у дитячому фестивалі. Ми дуже задоволені тим, як книжки в нас продаються», – говорить Анатолій Івченко з видавництва «Урбіно».

Учасниками ярмарку були видавництва дитячих книжок, книготорговельні підприємства, представники виробників дитячих розвиваючих ігор та іграшок: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, Аверс, Агенція іноземних мов Наталії Дячук РУНА, Апріорі, Аст-прес-Україна, БАО, Буквоїд, Букрек, Веселка, Видавництво Старого Лева, Грані-Т, Добра читальня, Довіра, Егмонт Україна, Євросвіт, ЗНАЙКА, Зоряна казка, Казка, Книжкові джерела, Комікс Україна, Країна ангелят, Країна мрій, Махаон-Україна, Мікко, Навчальна книга – Богдан, Нова дитяча література, ПЕППІ, Піраміда, Ранок, Розумна дитина, Світ дитини, Свічадо, Сейбр Світло, Теза, Торсінг плюс, Українська бібліотечна асоціація, Умнічка, Урбіно, Фактор, Хелен Дорон Рання Англійська.

НАЙКРАЩОЮ КНИГОЮ Львівського міжнародного дитячого фестивалю-2011 стала дитяча книжка від творчої майстерні «Аграфка» і видавництва «Навчальна книга – Богдан» «РУКАВИЧКА: УКРАЇНСЬКА НАРОДНА КАЗКА», яка отримала Гран-прі новоствореної книжкової премії «Книжкове Левеня».

Дитяче журі, яке складалося з переможців конкурсу «Найкращий читач України», найкращою визнало книгу:

Михайло Чалий. ЖИТТЯ І ТВОРИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. Видавництво «Веселка»,

Друге місце розділили:

Ірен Роздобудько. ПРИГОДИ НА ОСТРОВІ КЛАВАРЕН. Видавництво Грані-Т, 2011

В. Климчук. РУТЕНІЯ. ПОВЕРНЕННЯ ВІДЬМ. Видавництво «Теза», видавництво «Фоліо», 2011.

Всього у конкурсі взяло участь 43 книжки від 21 видавництва.

У межах акції «ПОДАРУЙ ДИТИНІ КНИЖКУ!» у Львові було зібрано понад 16 тисяч книжок та майже 15 тисяч гривень благодійних пожертв. Усі книжки, а також кошти, які підуть на закупівлю книжок, були зібрані для дітей з інтернатів, дитячих будинків, а також для дітей із малозабезпечених сімей м. Львова та Львівської області.

«Цю чудову акцію ми з вами розпочали 1-го, а завершили 30-го квітня. Книжки зібрані, вони підраховані. Всім разом вдалося зібрати 16 250 книжок. Це дуже гарний результат. Звичайно, це не 100 тисяч книжок, які ми мріяли зібрати. Але, видно, це трапиться вже наступного року», – прогнозує організатор Львівського міжнародного дитячого фестивалю і благодійної акції «Подаруй дитині книжку!», президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

Найбільше книжок для дітей зібрали: Львівський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – 3080 книжок, Відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради – 2153, Львівська міська організація Партії регіонів – 1050, Холдинг емоцій «!Фест» – 713, СЗШ «Джерельце» – 300, СШ № 29 – 500, СШ № 67 – 340, бібліотека-філія №10 разом із СШ №5 – 270, Львівська лінгвістична гімназія – 203 та інші. Благодійні пожертви на закупівлю книжок надійшли від депутатів Львівської обласної і міської рад, Олеського заводу мінеральних вод, Червоноградської загальноосвітньої школи № 4, ЗАТ «Бусол» та інших доброчинців. Ще 5 тисяч гривень завдяки ініціативі Голови Львівської обласної ради Олега Панькевича на закупівлю книжок перерахувала на рахунок благодійної акції Обласна асоціація місцевих рад «Ради Львівщини». На ці гроші будуть закуплені книжки в українських видавців і також передані в дитячі будинки.

30 квітня на сцені перед Палацом мистецтв організатори акції та представники Львівської міської партії регіонів урочисто вручили книжки дітям з Червоноградської школи-інтернату для дітей-сиріт та Львівської санаторної школи-інтернату. Окрім того, діти отримали солодкі подарунки від «Львівської майстерні шоколаду», взяли участь у майстер-класах з різних видав творчості, зокрема у майстер-класі відомого дизайнера Ольги Романової, переможниці конкурсу «Lviv Fashion Week» на найкращу колекцію до Євро-2012.

Остаточні підсумки благодійної акції будуть підведені у другій половині травня, коли книжки будуть розвезені по інтернатах і дитячих будинках м. Львова та Львівської області.

за матеріалами прес-служби Форуму видавців