Літературний марафон «Час читати»: Місія здійснена!

У п’ятницю, 23 квітня успішно завершився літературний марафон „Час читати!”, який відбувався у загальноосвітніх закладах Львова. Організатори акції – ГО «Форум видавців» спільно із Управлінням освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

З 12 по 23 квітня учні львівський шкіл мали можливість долучитися до багатобарвного світу сучасної української літератури. Супроводжували дітей у цій подорожі відомі львівські поети, письменники і літературознавці. Під час марафону відбулося 111 творчих зустрічей, які відвідало близько 3500 школярів. До учнів завітали 45 письменників зі Львова, Києва, Тернополя та Івано-Франківська. Серед них, як і імениті письменники (Ігор Калинець, Юрко Прохасько, Юрій Іздрик, Галина Вдовиченко, Наталка Сняданко, Юрій Кучерявий та ін.), так і початківці (Марія Весна, Арсеній Барзелович, Ярина Черняк, Олена Артеменко та ін.).

«Наше головне завдання – пояснити дітям, що література не обмежується шкільною хрестоматією, а письменники – це живі люди, які щодня дихають серед нас. Також для нас було важливо вивести сучасного школяра на діалог. Дізнатись, що вони читають, чим цікавляться. Ми побачили, що школярі говорять про зарубіжну літературу впевненіше, ніж про українську. Проте, я думаю, що завдяки таким акціям цю сумну тенденцію можна буде виправити», – розповідає координатор акції Григорій Семенчук.

За результатами анкетування, яке проводилось під час зустрічей зі школярами, найпопулярнішою книгою серед учнів виявився світовий бестселер Стефані Майєр «Сутінки», а найпопулярнішими сучасними українськими письменниками – Ліна Костенко та Іван Драч.

Літературний марафон «Час читати!» попрощався зі школярами, але залишив по собі безліч нових, молодих прихильників, які з нетерпінням чекатимуть наступного марафону, що відбудеться через рік. Свято книги для школярів продовжить Четвертий фестиваль дитячого читання «Форум видавців – дітям», який розпочнеться 29 квітня і триватиме до 1 травня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *