Письменники об’єднують Україну

Саме такі слова звучали на П’ятій Книжковій толоці, що проходила з 19 по 20 березня у місті Миколаїв, що на Львівщині, та зібрала понад 60 знаних митців слова. Відвідувачі мали змогу побувати на презентаціях книг відомих українських письменників та ознайомитися із новинками, що представили видавництва. 18 березня, за день до відкриття толоки, письменниками та видавцями було відвідано більшість шкіл Миколаївського району.

Невеличке і на перший погляд непримітне місто Миколаїв ось уже вп’яте дивує усіх любителів рідного слова, організовуючи Книжкову толоку. У Палаці культури, де вона проходила, було представлено близько 20 видавництв, організовано понад 20 зустрічей із письменниками, майстер-класів для дітей, презентацій нових книг. Зокрема, привезли власну книжкову продукцію видавництва «Богдан», «Піраміда», «Грані-Т», «Урбіно», «Видавництво Старого Лева», «Аверс», «Каменяр», гуртівня «Книжкові джерела» та інші. Серед письменників порадували своїм візитом відвідувачів такі знані майстри слова як Тарас Прохасько, Андрій Содомора та Юрій Винничук. Саме вони зібрали найбільше читачів на власних презентаціях, позаяк кількість відвідувачів не виправдала очікуваного ажіотажу навколо Книжкової толоки.

Цьогорічна толока присвячена Миколі Устияновичу, земляку миколаївчан, двісті років від дня народження якого святкуватимемо 7 грудня. Слова видатного письменника «Блага краю множаться тільки благами душі» стали девізом літературного фестивалю. Виступом Шевченківського лауреата, Ярослава Гнатіва, присвяченим Миколі Устияновичу, і відкрилася Книжкова толока. Найбільший ажіотаж виник навколо відвідин найвідоміших авторів. Зокрема, чимало поціновувачів прийшло на зустріч із Андрієм Содоморою, Марією Якубовською, Марією Чумарною, Василем Стефаком та Володимиром Захожим під назвою «Суголосся ідей». Марія Якубовська, Голова Львівської організації Національної спілки письменників України, відкрила своїм виступом презентацію. «Письменники об’єднують Україну. А от політики – навпаки, роз’єднують. Із народу, що постійно воює та захищається, ми повинні стати нацією, що перемагає», – сказала вона. Опісля письменник Володимир Захожий прочитав власну поезію «Вірш про Тараса», звертаючись до Кобзаря словами: «Окропи, Тарасе, нашу волю/ Невмирущим джерелом душі».

Василь Стефак, що розповідав про свою книгу «По той бік ночі», поділився із присутніми занепокоєнням із приводу стану української книжки та сучасних подій в країні загалом. «Книга «По той бік ночі» не виконала своєї місії, – із сумом відзначив письменник. – Я розраховував не лише на читачів Західної України, але й Сходу, Півдня. На жаль, у нас немає належного розповсюдження книг, та й видати власні твори зараз дуже складно». Стефак також висловив своє бачення української сучасності. «Щоденно росте небезпека втрати української державності», сказав він.

Андрій Содомора, професор Львівського університету, знаний перекладач та письменник, відійшов від політичної тематики та звернув увагу на стан українського слова. «В Україні є проблема – величезна розірваність між селом і містом. У місті нашій мові «перекривають кисень». Зараз все залежить від молоді, яка зможе змінити суспільство. Важливо, яку мову діти чують вдома, яку позицію займають батьки. Так само впливає і слово, почуте в класі, аудиторії. Мова володіє нами, а не ми нею. Усе залежить від нашого ставлення. Кожен повинен відчувати відповідальність за рідну мову. Українське слово повинне жити в серцях наших дітей, аби не замовк камертон нашої мови». Содомора звернув особливу увагу на цитату Миколи Устияновича про блага душі. «Де можна побачити, що багатства душі заохочуються? Хто це рекламує?» – запитав він. Перефразувавши Гюго, Андрій Олександрович завершив власний виступ словами: «Книжка сьогодні, на жаль, не є у надто великій пошані. Ми пишемо, але саме читачі визначають долю книг. Тому важливо, аби сучасні твори мали глибину, з якої читач зміг би випірнути із перлинами».

Не менш цікавою була і зустріч із знаними авторами – Тарасом Прохаськом та Дзвінкою Матіяш. Прохасько прочитав деякі уривки про свою маленьку Батьківщину, а Матіяш – нове оповідання «Троянди від Пресвятої Діви». Опісля письменники поділилися враженнями від Книжкової толоки та висловили власні думки про українську літературу.

Недільна програма Книжкової толоки також була наповнена оригінальними виступами майстрів слова. Цього дня мовознавець та політичний діяч Ірина Фаріон представила книгу афоризмів Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих». Вчений Петро Масляк на власному виступі ділився із присутніми думками про національну ідею та місію. Наприкінці толоки відбулися зустрічі із Юрієм Винничуком та Галиною Пагутяком, що також привернули увагу усіх присутніх.
У перерві між зустрічами із письменниками відвідувачі мали змогу придбати книги. Пані Марія, продавець на стенді видавництва «Грані- Т» поділилася враженнями від Книжкової толоки: «Загалом, я задоволена продажем книг, хоча, звичайно ж, хотілося б бачити більше відвідувачів цього літературного заходу. Найбільше купують «Страсті за Бандерою». Ця книга вийшла нещодавно, однак одразу ж привернула чималу увагу з боку громадськості. Очікую також, що швидко розійдуться дитячі видання Дзвінки Матіяш («Казки П’ятинки») та Наталки Малетич («Про Зайчика-Забудька та інші історії»), вони презентуватимуть ці книги на толоці».
Продавець-консультант книг гуртівні «Книжкові джерела», пані Світлана, також задоволена продажем. «Цьогоріч читачів цікавлять твори Ліни Костенко, Василя Шкляра, загалом, знані твори знаних авторів. Також добре продається дитяча література, розмальовки тощо», –поділилася вона зі мною.
Організаторка Книжкової толоки, Любов Хомчак, увесь час присвятила організації та спілкуванні із літераторами. «Відвідувачі задоволені тим, що побували на нашому фестивалі, і це головне. Видавці та письменники дуже позитивно ставляться до Книжкової толоки, тож із радістю відвідали цьогорічний захід. Особисто я дуже тішуся, що до нас приїхав Тарас Прохасько – цей новітній український Сковорода, а також академік Петро Масляк – відомий вчений. Хочеться, аби щораз більше людей відвідувало нашу толоку, аби книжка в Україні процвітала, аби суспільство читало», – сказала вона.
Загалом, Книжкова толока в Миколаєві – явище непересічне, адже рідко який райцентр здатен організувати подібний захід. Тож варто лише подякувати організаторам цього літературного фестивалю, що намагаються втамувати спрагу читачів до книг, а також популяризують українське слово. «Творець книги – автор. Творець її долі – суспільство» – ці слова вітали відвідувачів Книжкової толоки у Палаці Культури. Будемо сподіватися, що українці гідно оцінять здобутки сучасної літератури, тож наша книжка не піду у забуття.

Романдаш Анна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *