Жадан переміг «Музей покинутих секретів»

Найгучніша новинка цього року – роман Сергія Жадана «Ворошиловград» – став переможцем книжкової премії «Книга року Бі-Бі-Сі-2010». Окрім почесного звання, автор книги отримав ще й нагороду – 1000 фунтів стерлінгів. На врученні премії Сергія Жадана не було – він у США.

«Ворошиловград» «обійшов» у боротьбі за звання «Книги року» книги «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко, «Дрозофіла над томом Канта» Анатолія Дністрового, «Століття Якова» Володимира Лиса, «Груші в тісті» Юрія Винничука, які потрапили у п’ятірку кращих. Для Сергія Жадана це вже друга перемога у «Книзі року Бі-Бі-Сі» – у 2006 році перемогла його книжка «Капітал».

Експертами Бі-Бі-Сі, які цьогоріч визначали кращу з кращих книг, стали професор УКМА Віра Агеєва, депутат Ольга Герасим’юк, телеведучий Андрій Куликов, журналіст «Української правди» Ірина Славінська та адміністратор премії, продюсер Бі-Бі-Сі Світлана Пиркало.

– Роман «Ворошиловград» – про молоду людину, яку обставини виштовхують з узвичаєного щодення: треба повертатися до рідного міста, бо раптом безслідно зник брат, а на його бізнес претендують якісь невідомі, – зазначила Віра Агеєва. – Це повернення стало для героя Жадана ностальгічною подорожжю в дитинство. І якраз спогади породжують відчуття зрідненості і з містом, і з людьми, які потребують допомоги й захисту, але й самі готові прийти на допомогу, коли тобі без неї не обійтися. «Ми змушені рятувати тих, хто нам близький, не відчуваючи іноді, як змінюються обставини і як нас самих починають рятувати близькі нам люди». Одна з героїнь вважає, що десь з цього і починається любов. У цій фразі, може, ключ до всього роману, жорстокого, іронічного й сумовито-просвітленого.

Оксана ЗЬОБРО , “Високий Замок”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *