Павло ТАБАКОВ: «Мене розчарувало журі відбору на «Євробачення»

Фінішував півфінал національного відбору на “Євробачення-2011” – в ефірі Першого національного каналу виступили останні претенденти на право представляти Україну на конкурсі у німецькому Дюссельдорфі.

П’ятнадцятка фіналістів, яких обрало журі, виглядає так: Олена Корнєєва, Христина Кім, Дар’я Медова, Іван Березовський, Едуард Романюта, гурт «Бахрома», Олексій Матіас, Шаніс, дует «Жемчуг», Злата Огнєвіч, Анастасія Приходько, Міка Ньютон, Джамала, Тетяна Воржева та Денис Повалій. Решта два десятки виконавців ще можуть повернутися у боротьбу за путівку на “Євробачення”, “якщо припадуть до душі телеглядачам та отримають достатню кількість SMS-голосів”. Щасливчиків буде п’ятеро.

Серед тих, кого протягом тижня, що триває, у конкурс може повернути глядацьке SMS-голосування (код 1 на номер 7888), – Павло Табаков. Цей голосистий співак з танцювальною піснею Shake Your Body, яку написав сам, виступав в останній сімці півфіналістів. Чому журі не дало йому зеленого світла у фінал “Євробачення” по-українськи, пропустивши туди Джамалу, Таню Воржеву та Дениса Повалія? П

– Ти другий рік поспіль подаєш заявку на національний відбір “Євробачення”. Поїхати на цей конкурс стало твоєю метою?

– Мій девіз: “Дай позмагатися – хлібом не годуй!” (сміється. – Г. Г.). Конкурси стимулюють, вносять у творчі будні азарт, дають відчуття самореалізації. Та й саме “Євробачення” цікаве мені. Відчуваю сили достойно представити Україну на цьому конкурсі. Так, від “Євробачення” попахує надмірною “попсовістю”. Але ж цей марафон охоплює широку європейську аудиторію, яка мені як артистові цікава.

– Дивлячись “Євробачення” останніх років, помічав цікаві музичні тенденції?

– Знахідок не бракує. “Євробачення” – конкурс не виконавців, а однієї пісні. Готуючи композицію для показу на всю Європу, артисти і їхні продюсери шукають оригінальних творчих підходів. У цих пошуках впадають у дві крайності – їхній музичний продукт у результаті або надто банальний, або надміру неординарний. Мені з року в рік подобаються представники балканських країн. Добре показують себе і артисти зі скандинавських країн. Від переможців здебільшого не у захваті. Хоча можу пояснити, чому європейська аудиторія робить саме такий вибір. Рибак у 2009-му вніс нотки щирості і безпосередності у скрутний час фінансової кризи. Переможниця-2010, німкеня Лєна, не маючи видатного вокального таланту, взяла аудиторію конкурсу “музикою з підскоком”. Але мені більше до вподоби такі переможці “Євробачення”, як ABBA. Минуло 36 років, а їхнє Waterloo – досі хіт. Мало хто знає, що знаменита пісня з репертуару Френка Синатри My Way писалася для “Євробачення” французькою мовою. На конкурсі вона не посіла призового місця, зате скільки згодом виконавців переспівали її!

– Хто, на твою думку, з українських артистів досі найвдаліше представив Україну на “Євробаченні”?

– Руслана. І не лише тому, що наразі єдина, хто здобув на “Євробаченні” для України перемогу. Руслана зуміла зробити повноцінне представлення нашої країни на міжнародній арені. Вона не лише вразила Європу українським фольком, а й привернула увагу іноземців до України. З музичної точки зору сподобалася також пісня, з якою до Норвегії їздила Alyosha.

– Другий рік поспіль ти пробуєшся у нацвідборі із англомовними піснями – торік це була лірична композиція I’ll Be With You, цьогоріч – танцювальна Shake Your Body…

– У кожній із цих пісень вилилися мої емоції. Торік відчував себе більш романтично, цього року – більш драйвово (сміється. – Г. Г.). Пишучи Shake Your Body, хотів показати, що можу бути музично різним та однаково цікавим як у класиці, джазі, так і в поп-культурі. Публіка уже не раз мала нагоду чути широкий діапазон мого голосу, а тепер захотілося примусити людей потанцювати під Табакова (усміхається. – Г. Г.). До танцювальних ритмів додав балканських мотивів, процитував Майкла Джексона – і вийшла пісня про пристрасно-еротичні танці.

– Цьогорічний відбір організований краще, ніж минулорічний?

– Торік відбір на “Євробачення” пройшов галопом. Нове керівництво Національної телекомпанії провело його за лічені дні. Артистам свиснули – хто встиг, той стрімголов подав заявку, за ніч-дві пишучи пісню… Цьогоріч організація – більш цивілізована. Хоча технічне забезпечення бажало кращого… Та найбільше розчарувало журі. Невже в Україні не знайшлося кращих професіоналів музичної справи, аніж співачка Камалія та “міс” Ірина Журавська? Співаючи перед такими “експертами”, почувався, м’яко кажучи, не у своїй тарілці…

– Конкуренція у кулуарах конкурсу відчувалася?

– Кожен учасник тримався осторонь від інших. Хто вклав у виступ на нацвідборі великі кошти (у пісню, костюми та номер), той помітно хвилювався. Настя Приходько на всіх позирала з висока, мовляв, а я вже була на “Євробаченні”… У кулуарах відбору відчувалася не так конкуренція між конкурсантами, як змагання між продюсерами. Такі змагання – частина шоу-бізнесу. Будучи у грі, продюсери завойовують ринок, утримують на ньому свої позиції.

– Ще не стартували телевізійні ефіри, а вся музична Україна уже гуділа, що на “Євробачення-2011” від України поїде Джамала. З останнього ефіру видно, що і журі одноголосно за неї…

– Не казав би “гоп”, поки не перестрибнемо. Ім’я переможця національного відбору визначиться у лютому 2011-го. Від того, яким буде результат цьогорічного конкурсу, залежатиме репутація керівництва НТКУ і подальша доля його добрих намірів проводити відкриті пісенні змагання. Якщо до Німеччини поїде явний фаворит відбору, українці довірятимуть каналу і в наступні роки. А якщо право представляти Україну на “Євробаченні-2011” отримає не найяскравіший конкурсант, така нечесна гра розчарує меломанів. Нечуваний ажіотаж спровокував сайт “Євробачення”. Після того, як за ніч у деяких учасників відбору з’являлося по кілька десятків тисяч голосів, пересічні відвідувачі сторінки вибухали сотнями невдоволених коментарів. Адміністраторам сайту нічого не залишалося, як зізнатися про хакерську атаку… Після того, як сайт запрацював офіційно, результати обнулили. Для тих артистів, які витратилися на хакерів, це стало неабиякою несподіванкою…

– Кого б ти назвав серед найдостойніших конкурсантів?

– Цікавими пісенній Європі були б пісні Джамали, Злати Огнєвіч, Дар’ї Медової та Едуарда Романюти. Про двох останніх, до речі, вперше почув лише під час відбору.

– Якщо вихід у фінал Джамали ще прогнозований, то як поясниш, що у твоїй сімці тебе, за рішенням журі, переспівали безголосі Денис Повалій та Тетяна Воржева?

– Повалій пройшов, бо будь-якому шоу потрібні епатажні учасники. А Воржева з її зовнішністю просто прикрасить фінал “Євробачення” (сміється. – Г. Г.). На відборі цих конкурсантів гостро розкритикували, та це не завадило пройти їм далі… Зрештою, глядачі самі усе бачили і чули.

– На січень заплановано всеукраїнський тур фіналістів українського “Євробачення”. Як гадаєш, його учасникам платитимуть гонорари?

– Якби такий тур відбувався в більш цивілізованій із точки зору шоу-бізнесових відносин країні, учасники гастролей отримували б пристойні гонорари. Адже таке турне – виснажливе. Заплановано понад двадцять міст. Мабуть, більшості із зірок цей тур з точки зору фінансів цікавим не буде. Швидше за все, найзірковіші фіналісти у тур не поїдуть… Замість того, щоб гастролювати Україною на голому ентузіазмі, працюватимуть на “корпоративах”…

– Чула, під час нацвідбору у тебе зав’язалася співпраця із Першим національним…

– Це правда. Мене запросили на зйомки новорічного “вогника”. А ще, знаючи, що маю альбом колядок “Різдво для двох”, запропонували бути одним із музичних продюсерів Різдвяного концерту. У десятих числах грудня у Пирогово відбудуться зйомки. Моє завдання – підібрати колядки зі свого репертуару для Насті Приходько, Наталі Валевської, Маші Собко… Сам співатиму “Різдво для двох”.

Галина ГУЗЬО, “Високий Замок”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *