Творчий матеріал – слово Сковороди

У мистецькій галереї “Дзиґа” триває персональна виставка-інсталяція голови секції концептуального мистецтва Львівської організації Національної спілки художників України Василя Бажая.

Філософський проект “Сковорода” присвячений ювілею митця – нещодавно йому виповнилось шістдесят.

Ця експозиція – завершення творчих пошуків автора та його роботи над “сковородівською” тематикою. Більш як десять років тому він створив мистецькі об’єкти, з якими працював до сьогодні – вони експонувалися у проекті “Лабіринт” у Палаці мистецтв та у Центрі сучасного мистецтва Дж. Сороса у Києві.

Як зазначив мистецтвознавець Роман Ганкевич, Бажай, як і Сковорода, добре усвідомлює прагматичну значущість слова. При цьому художник використовує знакові одиниці слів, каліграфує їх на папері і вводить у візуальну структуру експозиції, а не акцентує увагу і не зупиняється на кожному слові зокрема. “Він немов відтворює процес формування концептів Сковороди і показує їх інтерпретацію та можливість використання з метою власного образотворення”, – зауважує Роман Ганкевич.

Просторовий творчий проект “Сковорода”, за визначеннями самого автора, є не дослідженням творчості видатного мислителя, а грою з абеткою філософа. Митець прагне “розкодувати” ключові слова з безліччю значень, на які щоразу на виставці натикається глядач.

Юлія ТУНІК-ЧОРНА , “Високий замок”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *