«Українське життя в умовах німецької окупації» – нова спроба заповнити прогалини в українській історії

Минулого тижня у видавництві «Піраміда» вийшла нова книга Костянтина Курилишина (канд.. іст. наук, завідувача відділу Україніки Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника) з назвою «Українське життя в умовах німецької окупації (1939-1944 рр.)». Робота над книгою тривала майже 9 років.

Це видання максимально точно відтворює окремі, важливі аспекти життя українського народу під час німецької окупації крізь призму публікацій легальної україномовної періодики того часу. Адже тоді, на окупованих Німеччиною землях виходило не менше 365 періодичних видань.

В окремих розділах своєї книги автор схарактеризував такі вагомі характеристики життя українців як: державницькі сподівання, законодавча регламентація життя, доля військовополонених, переселенські акції, антиєврейська проблематика, формування дивізії «Галичина». Увазі читачів Костянтин Курилишин також представив малодосліджені дані щодо діяльності Українського Центрального Комітету (зокрема з приводу допомоги постраждалим від повені, перепису населення в Генеральній Губернії 1 березня 1943 року та абстинентської акції) та власну концепцію розуміння проблеми колабораціонізму. У своєму вступі автор розмістив надзвичайно теплу та щиру посвяту професору Ярославу Дашкевичу, який був науковим консультантом та допомагав авторові фаховими консультаціями під час роботи над цим дослідженням.

Минуле нашого народу, подане Костянтином Курилишиним у формі цитування різножанрових публікацій того часу з ґрунтовним поясненням та історичним підґрунтям буде цікавим для науковців, істориків, політологів, викладачів і студентів ВНЗ. До книгарень міста книга потрапить найближчим часом. Наразі ознайомитися з нею та поспілкуватися з автором можна у відділі Україніки за адресою по вул. Винниченка, 24.

Зауважимо також, що ця монографія стала продовженням історико-бібліографічного дослідження Костянтина Курилишина „Українська легальна преса періоду німецької окупації (1939-1944 рр.)” в двох томах.

Свою видавничу діяльність Костянтин Курилишин розпочав ще в 2004 році, коли видав у світ науково-популярне видання «Серед львівських парків» Олександра Надраги. У ній він був упорядником тексту, редактором, автором словників та передмови, займався підбором ілюстрацій. Нариси, які склали основу цієї книги, К.Курилишин знайшов на сторінках преси, яку тоді досліджував, зібрав докупи і представив для львівського читача у формі книги. Не зайвим буде нагадати, що саме родина Надраг у 2009 році стала лауреатом номінації «Шляхетна родини Львова».

Про книгу:

Курилишин К. Українське життя в умовах німецької окупації
(1939-1944 рр.): за матеріалами україномовної легальної преси:
монографія / НАН України. ЛННБ України ім. В. Стефаника. Львівське
відділення інституту археології та джерелознавства ім. М. С.
Грушевського. – Львів, 2010. – 328 с.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *