ОбразИ і старовинна музика в книгарні “Є”

23 квітня у книгарні “Є” відбулась презентація поетичної книжки Лєни Дадукевич “Образи” та компакт-диску ансамблю старовинної музики “Львівські менестрелі” “Музика з часів Королівства Руського, Королівства Польського та Великого Князівства Литовського XIV-XVII ст.”. Тож цього вечора розмова у книгарні “Є” точилася навколо Образів та образІв, але аж ніяк не навколо обрАз. І Образи, й образИ можливі як у літературі, так і в музиці.

Лєна Дадукевич у Львові відома більше як засновниця ансамблю “Львівські менестрелі”, але цього вечора виступила в двох амплуа: у звичному — як музикант — і в новому — як поет. І поетична книжка “Образи”, і компакт-диск “Музика з часів Королівства Руського, Королівства Польського та Великого Князівства Литовського XIV-XVII ст.” вийшли нещодавно. Модератором презентації виступив відомий гід Львова Петро Радковець.

На початку презентації Лєна Дадукевич зазначила, що давньою музикою в Україні тільки-но починають займатися і якщо джаз наполегливо і плідно піарять, то про старовинну музику сьогодні мало хто знає. Керівник фестивалю давньої музики у Львові Роман Стельмащук розповів, що за радянських часів заняття старовинною музикою було підозрілим, незрозумілим, небезпечним. Подумалось, що є певний парадокс у тому, що давня музика перебуває нині в зародковому стані, адже вона існує (можливо, навіть в архетипних пластах нашої свідомості), вона розвинена, однак для того, щоб вивести її на загал, потрібно зазирнути вглиб. Пані Дадукевич згадала, що все ж у Львові відбувається фестиваль давньої музики, і це не може не тішити її любителів.

Компакт-диск “Музика з часів Королівства Руського, Королівства Польського та Великого Князівства Литовського XIV-XVII ст.” — перший диск ансамблю “Львівські менестрелі” з унікальною програмою давньої вокально-інструментальної музики західноукраїнського регіону. Мистецький керівник ансамблю — Лєна Дадукевич. Аудіозапис та реставрація — Богдан Стефура, студія “Мелос”. Спонсор проекту — мережа заправних комплексів “ОККО”. Диск видано за сприяння Віталія Антонова — Генерального Почесного Консула Литовської Республіки у Львові.

Втім, цього вечора говорилося також і про поезію. Кандидат мистецтвознавства Львівського державного університету фізичної культури Олена Падовська прочитала жартівливу рецензію на книжку “Образи”, сказавши, що перевагою віршів Лєни Дадукевич є непередбачуваність, і вона ж є головним їхнім недоліком. “Авторка бавиться словом, а слово вимагає до себе поважного ставлення”. Втім, ігри словом вказують на імпресіоністичність поезії Лєни Дадукевич.

Ведучий вечора Петро Радковець сказав, що йому, як професійному львів’янинові, у кожному вірші вчувається Львів — і в словах про сонце, і про стіни, і про будівлі тощо.

Пливли тумани зі старечої казки,

Гострими шпилями тримали їх замки,

Літаючими примарами дихали гори,

Скелі танули від дотику неба,

Зірки потріскували, боячись впасти,

Пахло різьбленим димом, наче сновидіннями…

Наприкінці заходу присутнім нагадали про те, що 8 травня в Королівській Трапезній Львівського історичного музею відбудеться концерт “Львівських менестрелів” із програмою “Музика при дворах династії Габсбургів”. У програмі прозвучать невідомі ранні тріо-сонати Гайдна Оп. 11 № 1, 2, 4 та вокальні твори Генделя, Вівальді, Скарлятті, Гайдна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *