«Полліанна» – чергова прем’єра у Заньківчан

На тлі радощів від весняного потепління, першої зелені на пташиного співу до оптимістичного настрою усіх львів’ян додасться ще одна радість – від перегляду надзвичайно доброї, по-дитячому простої та невимушеної театральної постановки американської повісті Елеонор Портер «Полліанна».

За сюжетом твору юна дівчинка (її роль виконуватимуть дві молоді заньківчанські актриси: Наталія Боймук, Мирослава Солук) створює навколо себе маленький ідеальний світ за допомогою гри в радість, якої її колись навчив її батько священик-місіонер. Будучи сиротою без матері й живучи на півночі з батьком, вона замість омріяної ляльки отримала від благодійної допомоги… милиці. Ясна річ, дівчинка була страшенно розчарована, але тато пояснив їй, що навіть у цій ситуації можна знайти привід для радості. Наприклад, порадіти з того, що ці милиці тобі не потрібні…

Батькова настанова стала для Полліанни чимось на кшталт життєвого кредо, тому вона щоразу в будь-якій ситуації намагалася знаходити позитив. Ось так дівчинка й перетворилася на «невиправну оптимістку».

На теренах України видання цієї повісті рідною мовою з’явилося лише в 2004 році в варіанті перекладу Богдани Гори. Перший тираж розійшовся за декілька місяців. Та це й не дивно. Позаяк знаменитим твором американської письменниці ось уже майже століття зачитуються діти всього світу. Дивно, що аби потрапити до українського читача розповідь про життєрадісну дівчинку подолала майже столітлю дорогу (із 1912 року її написання, тоді ще мало відомою пані Портер).

Нагадаємо, що ця книжка, одна з небагатьох із подібною долею в світовому письменстві, спричинилася свого часу до створення цілої мережі “Клубів Полліанни”, в які гуртувалися люди, котрі також хотіли, як і героїня повісті, гратися в радість. Щира й добра дитяча гра в радість допомагає подолати чимало щоденних труднощів і вкотре підтверджує слова, все, що не стається – до кращого.

Прем’єрні покази вистави відбудуться 10, 11, 18 квітня в театрі ім. М. Заньковецької.

Леся Кічура

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *