Презентація видання Станіслав Людкевич. Життя і творчість. Том ІІ (1939-1979)

22 січня о 15.00 у Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові відбудеться презентація видання Зеновія Штундер. Станіслав Людкевич. Життя і  творчість. Том ІІ (1939-1979)

Упродовж  2009 р. працівники Музично-меморіального музею підготували різножанрові видання. Це – інформаційно-методичний посібник “Львів музичний”, фотокнига “Соломія Крушельницька. Міста і слава”, бібліографічний довідник “Музею Соломії Крушельницької – 20 років”. У цьому ряді особливе місце посідає монографія старшого наукового співробітника Меморіального музею Станіслава Людкевича, кандидата мистецтвознавства Зеновії Штундер “Станіслав Людкевич. Життя і творчість. Том ІІ (1939-1979)” (видавництво “Місіонер”).

Монографія присвячена постаті видатного українського композитора, музикознавця, фольклориста, педагога Станіслава Людкевича (24.01.1879-10.09.1979), який впродовж багатьох десятиліть очолював музичне життя Галичини.

Другий  том охоплює період трьох окупацій Галичини – 1939-1941 (“перші совєти”), 1941-1944 (німецько-фашистська окупація), від 1944 р. – друга радянська окупація. Автор книги – не лише свідок, але й учасник драматичних подій, які відбувалися в Галичині, емоційно, з болем в серці описує життя митця в умовах ідеологічного та морального тиску. Станіслав Людкевич не був репресований радянським режимом, але постраждали його друзі, однодумці, зокрема, Володимир Старосольський (помер у радянському концтаборі в 1942 р.), Василь Барвінський (відбув 10 років заслання) і сама Зеновія Штундер (у 1973 р. її звільнили з роботи в консерваторії як “класового ворога”, погрожували позбавити наукового ступеня)…

Творчість багатьох талановитих українських митців, яким судилося жити і творити в нестерпних умовах більшовицького тоталітаризму, ще чекає своєї об’єктивної, зваженої оцінки. Монографія Зеновії Штундер вказує шлях для майбутніх дослідників української історії та культури ХХ століття.

Видання розраховане на широку аудиторію – музикознавців, любителів музики, усіх, кому не байдужа музична культура України.

Презентація відбувається напередодні Дня народження Станіслава Людкевича.

Роксоляна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *